Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Szijjártó:Maďarsko i Poľsko majú záujem na úzkej spolupráci v rámci V4

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR/MTI

Maďarsko a Poľsko majú záujem na tom, aby spolupráca v rámci Vyšehradskej štvorky bola čo najužšia vo všetkých oblastiach.

Budapešť 12. februára (TASR) - Maďarsko a Poľsko majú záujem na tom, aby spolupráca v rámci Vyšehradskej štvorky bola čo najužšia vo všetkých oblastiach, zhodli sa dnes v Budapešti minister zahraničných vecí Poľska Grzegorz Schetyna a jeho maďarský rezortný partner Péter Szijjártó. Podľa agentúry MTI šéfovia diplomacie oboch krajín označili za veľmi výhodnú aj spoluprácu V4 s Nemeckom.

Ministri rokovali o energetických otázkach a zhodli sa aj v tom, že každá krajina má právo určiť si, akou energiou si zabezpečí dodávku energií. Szijjártó označil za mimoriadne dôležité, aby sa popri východozápadnej energetickej infraštruktúre vybudovala aj severojužná.

V uplynulom roku stúpla vzájomná výmena tovaru medzi Poľskom a Maďarskom o sedem percent. V záujme ďalšieho posilnenia vzájomného obchodu otvoria maďarské obchodné zastúpenie v Krakove. Maďarská Eximbank pripraví finančný rámec 360 miliónov eur na podporu spolupráce poľských a maďarských malých a stredných podnikov, informoval maďarský minister.

Šéf poľskej diplomacie poznamenal, že maďarsko-poľské priateľstvo tvorí základ spolupráce v strednej Európe. "Môžu existovať isté rozpory v zahraničnej politike Poľska a Maďarska, vždy však nájdeme spoločného menovateľa," zdôraznil Schetyna. Partnerstvo Maďarska a Poľska označili Szijjártó a Schetyna za strategické.

Ministri sa dohodli na tom, že veľvyslanectvá poskytnú miesto diplomatom v tých krajinách, kde tá druhá nemá zastúpenie. Spolupráca poľských a maďarských diplomatov by sa podľa poľského ministra mohla realizovať najmä v Afrike, v Latinskej Amerike a v Ázii.