Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Szijjártó:Maďarsko sa bude riadiť postojom EÚ ku konfliktu na Ukrajine

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, archívne foto Foto: TASR/AP

Maďarsko sa bude riadiť jednotným postojom Európskej únie k Rusku v otázke ukrajinskej krízy, vyhlásil v Prahe maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Praha/Budapešť 5. mája (TASR) - Maďarsko sa bude riadiť jednotným postojom Európskej únie k Rusku v otázke ukrajinskej krízy, vyhlásil dnes v Prahe maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, ktorý rokoval so šéfom českej diplomacie Lubomírom Zaorálkom.

Podľa informácie komunikačného odboru maďarského rezortu diplomacie, ktoré poskytlo TASR, Szijjártó zdôraznil, že jeho krajina sa vždy postavila na stranu spoločne prijatých európskych rozhodnutí a takto tomu bude aj v budúcnosti.

"Som presvedčený, že postoj Budapešti v súvislosti s východným konfliktom sa v podstate nelíši od postoja Prahy, a ani EÚ,"
povedal Zaorálek, podľa ktorého stále platí, že prípadné korekcie sankcií voči Rusku sú závislé od vývoja ukrajinskej situácie.

Maďarský minister konštatoval, že pre Maďarsko je prijateľné jedine mierové riešenie konfliktu. "Ukrajina je susedom Maďarska, zemný plyn a ropa k nám prúdia cez Ukrajinu a žije tam 150.000-členná maďarská menšina," dodal.

Szijjártó dnes rokoval aj s vicepremiérom a ministrom financií Andrejom Babišom, ministrom priemyslu a obchodu Janom Mládkom a prijal ho aj premiér Bohuslav Sobotka.