Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Szijjártó:Sudán opustili ďalší štyria Maďari, piati sú ešte v Chartúme

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Maďarska Peter Szijjártó. Foto: TASR – Martin Baumann

S piatimi Maďarmi nachádzajúcimi sa v Chartúme sa z času na čas podarí kontaktovať; v takýchto prípadoch im vláda ponúka rôzne možnosti opustenia Sudánu, povedal maďarský minister.

Budapešť/Luxemburg 24. apríla (TASR) - Štyria maďarskí občania pricestovali zo Sudánu do susedného štátu Džibuti. Troch z nich sa z krajiny, v ktorej zúri ozbrojený konflikt, podarilo evakuovať vďaka spolupráci s Francúzskom, informoval v pondelok v Luxemburgu šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Szijjártó počas schôdzky Rady Európskej únie pre zahraničné veci dodal, že okrem týchto štyroch občanov Mďarska sú momentálne na bezpečnom mieste v rámci spolupráce OSN traja Maďari, pričom ďalší traja sa presúvajú k vopred určeným hraničným priechodom.

S piatimi Maďarmi nachádzajúcimi sa v Chartúme sa z času na čas podarí kontaktovať; v takýchto prípadoch im vláda ponúka rôzne možnosti opustenia Sudánu, povedal maďarský minister. Zdôraznil, že podmienkou každej evakuácie je, že každý, kto sa jej chce zúčastniť, sa musí dostať na určené zhromaždisko alebo na letisko na vlastnú zodpovednosť a spôsobom, ktorý si sám zariadi.

V Sudáne už vyše týždňa pokračujú ťažké boje medzi tamojšou armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF), na čele ktorého stojí Burhánov zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri nich dosiaľ zahynulo najmenej 420 ľudí a 3700 ďalších utrpelo zranenia.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)