Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Szydlová: Nemecko by malo s Poľskom diskutovať ako rovný s rovným

Na snímke predsedníčka vlády Poľska Beata Szydlová, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Nezhody medzi Berlínom a Varšavou sa objavujú v súvislosti s legislatívnymi zmenami, ktoré v Poľsku presadzuje vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS).

Varšava 12. januára (TASR) - Poľská premiérka Beata Szydlová sa dnes vyjadrila, že jej záleží na dobrých vzťahoch s Nemeckom, očakáva však, že susedná krajina bude s Poliakmi diskutovať ako s rovnocennými partnermi. Podľa agentúry DPA týmto spôsobom prvýkrát zaujala stanovisko ku kritike zo strany Nemecka a Bruselu, ktorej predmetom je politika novej konzervatívnej vlády v Poľsku.

"Je to náš ekonomický partner, je to predovšetkým náš sused," povedala Szydlová o Nemecku počas vystúpenia vo Varšave. Podpredseda poľskej vlády a minister kultúry Piotr Glinski však v predošlom rozhovore tvrdil, že Nemci budú mať "ešte niekoľko generácií menšie právo" kritizovať Poľsko vzhľadom na ich historickú vinu z druhej svetovej vojny, podotýka DPA.

Poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski si v pondelok predvolal nemeckého veľvyslanca vo Varšave, aby s ním hovoril o "protipoľských vyjadreniach niektorých nemeckých politikov". Zdôraznil však, že nie je možné hovoriť o napätí v nemecko-poľských vzťahoch, ale skôr o problémoch v komunikácii.

Nemecká vláda medzitým oznámila, že minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier by mal čoskoro vycestovať do Poľska, čo Szydlová dnes označila za "dobré znamenie". Poľská premiérka zároveň potvrdila, že "zhruba o mesiac" plánuje uskutočniť návštevu Berlína.

Nezhody medzi Berlínom a Varšavou sa objavujú v súvislosti s legislatívnymi zmenami, ktoré v Poľsku presadzuje vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS). Ide v prvom rade o zmeny vo fungovaní ústavného súdu, ktoré podľa kritikov narúšajú systém deľby štátnej moci, ako aj o zákon o verejnoprávnych médiách.