Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Szydlová a Orbán načrtli rýchlostné cestné prepojenie smerom na Košice

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Poľská ministerská predsedníčka poznamenala, že dopravné spojenia sú dôležité, bolo by však dobré pokročiť aj v energetickej spolupráci.

Budapešť 8. februára (TASR) - O vybudovaní rýchlostného cestného spojenia medzi priemyselnými oblasťami na východe Poľska a Maďarska smerom na Košice hovorila dnes v Budapešti predsedníčka poľskej vlády Beata Szydlová s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Podľa agentúry MTI by sa tak posilnili hospodárske vzťahy medzi poľskými a maďarskými podnikmi.

Orbán podotkol, že vzájomné hospodárske vzťahy sú na vzostupe. "Nie sme ale spokojní, bude ich potrebné ďalej posilniť, chceme silnejšie väzby medzi našimi podnikmi," konštatoval.

Podľa jeho slov môže Poľsko rátať so solidaritou Maďarska pri "akýchkoľvek útokoch" voči Poľsku. Zdôraznil, že vzťahy medzi Maďarskom a Poľskom sú "vyskúšaným priateľstvom".

Poľská ministerská predsedníčka poznamenala, že dopravné spojenia sú dôležité, bolo by však dobré pokročiť aj v energetickej spolupráci. Szydlová sa poďakovala za vyjadrenie solidarity z maďarskej strany a dodala, že nie je možné zabudnúť, že prvá zahraničná cesta premiéra Orbána viedla práve do Poľska.

V otázke migračnej krízy Szydlová vyhlásila, že ochranu južných hraníc schengenskej zóny treba posilniť a túto krízu bude potrebné vyriešiť mimo hraníc Európskej únie.

Orbán v tejto súvislosti zopakoval, že na grécko-macedónskych hraniciach je potrebné vybudovať nový obranný val. "Ak by to záležalo na stredoeurópskych krajinách, už by sme túto oblasť dávno uzatvorili," zdôraznil.

Predsedníčka poľskej vlády a maďarský premiér sa zhodli v tom, že s väčšinou britských návrhov na reformu Európskej únie súhlasia, avšak sú body, ktoré je potrebné ešte ďalej prerokovať, pričom krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) by mali prezentovať spoločný postoj. Orbán povedal, že sa s britskými požiadavkami treba zaoberať tak, aby krajiny V4 nepochodili zle.

Szydlová pripomenula, že neuralgickým bodom je otázka sociálnej podpory pre cudzincov pracujúcich vo Veľkej Británii. "Britské návrhy v terajšej forme sú pre Poľsko neprijateľné," podčiarkla poľská premiérka, ktorá o týchto záležitostiach rokovala v piatok vo Varšave s britským premiérom Davidom Cameronom.