Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Szydlová: V reakcii na výzvy,ktoré stoja pred EÚ je potrebný kompromis

Na snímke predsedníčka vlády Poľska Beata Szydlová, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Stretnutia ako to dnešné sú nápomocné pri hľadaní prostriedkov a vypracovaní postupov, ktorými možno dosiahnuť vytýčený cieľ, vyplynulo zo Szydlovej slov.

Varšava 26. augusta (TASR) - Je potrebné hľadať kompromis v reakcii na výzvy, ktoré stoja pred Európskou úniou, vrátane riešenia migračnej krízy. Vo vysielaní spravodajského kanálu verejnoprávnej poľskej televízie TVP Info to dnes večer uviedla predsedníčka poľskej vlády Beata Szydlová sumarizujúc schôdzku premiérov krajín Vyšehradskej štvorky vrátane SR a nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej.

Účastníci stretnutia, ktorého dejiskom bola dnes Varšava, odporučili kompromis na riešenie "najvážnejšej únijnej krízy", migračnej krízy. Jeho podstatou je zvýšenie objemu prostriedkov na humanitárnu pomoc, posilnenie ochrany vonkajších hraníc EÚ a vyriešenie migračnej krízy v rámci hraníc únie v spolupráci s tretími krajinami.

"Domnievam sa, že panovala zhoda v súvislosti s tým, že treba hľadať kompromis," formulovala poľská premiérka.

Musíme nájsť projekty, programy, ktoré zjednotia 27 členských štátov, vyhlásila a pripustila, že nie všetky krajiny únie zastávajú názor, v zmysle ktorého je po brexite nevyhnutná reforma celej EÚ.

Podľa jej slov sú Nemecko a Poľsko dvoma štátmi, ktoré môžu výrazným spôsobom ovplyvniť ďalší osud Európskej únie, a oba to chcú využiť. Ak chceme, aby sa únia priblížia občanom, rozvíjala sa a bola bezpečným domovom pre Európanov, potom musíme realizovať reformy a poučiť sa z brexitu.

Stretnutia ako to dnešné sú nápomocné pri hľadaní prostriedkov a vypracovaní postupov, ktorými možno dosiahnuť vytýčený cieľ, vyplynulo zo Szydlovej slov.

Národné štáty musia, ak má byť Európa silnejšia, dostať viac priestoru na prejavenie svojich názorov. Občania musia pocítiť, že sa Brusel zaoberá otázkami, ktoré ich trápia, a nie problémami elity, ktoré sú tak trochu odtrhnuté od súčasnosti.

Bezpečnosť, práca a spoločný trh, to sú podľa poľskej premiérky prvky, na ktoré čakajú v súčasnosti Európania.