Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

F.Hollande nevylučuje vojenský zásah v Sýrii, treba však mandát OSN

Foto: TASR/AP

Podľa medzinárodného vyslanca pre Sýriu Kofi Annana sa Sýria nachádza v "bode zlomu" a vyzval prezidenta Bašára Asada na okamžité zastavenie násilia.

Paríž 29. mája (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes nevylúčil vojenskú intervenciu na ukončenie krízy v Sýrii, takýto krok by si však vyžadoval podporu Bezpečnostnej rady OSN.

Podľa neho nemožno dopustiť, aby režim prezidenta Bašára Asada masakroval vlastných ľudí.

"Vojenská intervencia nie je vylúčená za predpokladu, že sa uskutoční pod záštitou medzinárodného práva, menovite pod rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN," povedal Hollande pre televíziu France 2.

Francúzsky líder uviedol, že sa pokúsi presvedčiť Rusko, aby podporilo sankcie BR OSN proti Sýrii. S ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa Hollande stretne v piatok počas jeho návštevy Paríža.

Francúzsko zvýšilo dnes tlak na Damask oznámením o vyhostení sýrskeho veľvyslanca.

Piatková masakra vyše 100 ľudí v sýrskej aglomerácii Húlá podľa Hollanda ukázala potrebu silnejších medzinárodných opatrení.

Kríza v Sýrii je prvým diplomatickým testom pre Hollanda v úrade prezidenta. Jeho predchodca Nicolas Sarkozy sa vlani aktívne angažoval pri krízach v Líbyi a Pobreží Slonoviny, uviedla agentúra Reuters.


Kofi Annan vyzýva Asada na zastavenie násilia

Medzinárodný vyslanec pre Sýriu Kofi Annan dnes uviedol, že krajina sa nachádza v "bode zlomu", pričom vyzval prezidenta Bašára Asada na okamžité zastavenie násilia.

Annan sa stretol so sýrskym prezidentom v Damasku a vyjadril "vážnu obavu medzinárodného spoločenstva" z násilností v Sýrii vrátane piatkovej masakry sýrskych civilistov.

Asad podľa neho taktiež odsúdil zabíjanie v meste Húlá, kde prišlo o život 108 ľudí, z nich takmer polovica detí.

Sýrska vláda odmieta akúkoľvek účasť na masakre, z ktorej obviňuje islamských "teroristov".

"Sme na bode zlomu. Sýrčania nechcú, aby ich budúcnosťou bolo krviprelievanie a rozdelenie. Zabíjanie pokračuje a zneužívanie je tu dnes stále s nami," citovala Annana agentúra Reuters.

Vyslanec OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) vyzval Asada, aby prijal "odvážne kroky teraz - nie zajtra, teraz" na realizáciu mierového plánu. Šesťbodový plán má ukončiť násilie v krajine, kde už 14 mesiacov trvá protivládne povstanie.

Annan povedal, že sa s Asadom zhodol na dôležitosti dodávok humanitárnej pomoci do všetkých častí krajiny, ako aj na potrebe "neobmedzeného prístupu pre OSN a humanitárne agentúry".