Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Zahraničie

Taiwan má štátny sviatok, prezidentka obyvateľom prisľúbila slobodu

Na snímke taiwanskí tanečníci vystupujú počas osláv Národného dňa v meste Tchaj-pej na Taiwane v utorok 10. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Štátny sviatok na Taiwane pripomína Wučchanské povstanie z roku 1911, ktoré viedlo k pádu poslednej čínskej cisárskej dynastie Čching.

Tchaj-pej 10. októbra (TASR) - Mier medzi Taiwanom a Čínou je jedinou alternatívou, povedala v utorok taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Svojim obyvateľom zároveň prisľúbila, že ostanú slobodní po celé generácie. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

V príhovore pri príležitosti štátneho sviatku prezidentka povedala, že "demokracii na ostrove sa darí napriek tlaku Číny" a "obyvatelia Taiwanu ostanú žiť v demokracii a slobode po celé generácie". Medzinárodné spoločenstvo podľa nej vidí stabilitu v Taiwanskom prielive ako "nevyhnutnú súčasť bezpečnosti a prosperity na celom svete". Zachovanie statusu quo považuje za kľúč k zabezpečeniu mieru. Dodala tiež, že Taiwan sa dokáže pred hrozbami Pekingu brániť.

Štátny sviatok na Taiwane pripomína Wučchanské povstanie z roku 1911, ktoré viedlo k pádu poslednej čínskej cisárskej dynastie Čching. Bývalý prezident Taiwanu a predseda opozičnej nacionalistickej strany Kuomintang (KMT) Ma Jing-ťiou s ďalšími opozičnými politikmi tohtoročné oslavy sviatku bojkotovali. Nepáči sa im, že vláda v súvislosti s ním používa v anglickom jazyku výraz Taiwan napriek tomu, že oficiálny domáci názov znie Čínska republika.

V súčasnosti v krajine vládne Demokratická pokroková strana (DPP). Opozičná strana KMT otvorene podporuje opätovné zjednotenie ostrova s Čínou. Parlamentné voľby sa v krajine budú konať na budúci rok.

Taiwan má vládu nezávislú od Pekingu od roku 1949. Čína si však ostrov nárokuje ako svoje vlastné územie a čoraz častejšie demonštratívne vysiela lode a vojenské lietadlá cez Taiwanský prieliv.