Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Taiwanská stíhačka Mirage-2000 sa zrútila do mora, piloti prežili

Mirage 2000, iilustračné foto Foto: TASR/AP

Francúzske stroje Mirage-2000 a americké F-16 Fighting Falcon tvoria hlavnú oporu vojenských vzdušných síl Taiwanu.

Tchaj-pej 20. mája (TASR) - Taiwanská stíhačka Mirage-2000 sa dnes zrútila do mora pri severozápadnom pobreží ostrova. Ide už o druhú stratu bojovej stíhačky na Taiwane za uplynulý týždeň, informovala agentúra AP.
Podľa vyhlásenia taiwanských vzdušných síl sa obom pilotom podarilo z lietadla katapultovať; následne ich z hladiny mora vyzdvihli záchranné oddiely. Incident sa odohral počas rutinného cvičného letu.

Podobná udalosť sa na Taiwane odohrala aj minulý týždeň v stredu, keď počas obvyklého letového cvičenia havarovala do mora bojová stíhačka F-16 Fighting Falcon. Nehoda si takisto nevyžiadala žiadne straty na životoch.

Francúzske stroje Mirage-2000 a americké F-16 Fighting Falcon tvoria hlavnú oporu vojenských vzdušných síl Taiwanu, ktorý mal v tejto oblasti dlho kvalitatívnu prevahu nad svojím čínskym rivalom.

Toto sa však už medzičasom zmenilo, nakoľko Čína do svojho vojenstva investuje obrovské prostriedky. Taiwan má naopak problémy so zaobstarávaním si špičkových bojových stíhačiek z USA.

Taiwan a Čína sa politicky oddelili počas občianskej vojny v roku 1949.