Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Taiwan predstavil svoju prvú doma vyrobenú ponorku

Skupina personálu námorníctva počas slávnostného pomenovania a spúšťania ponoriek domácej výroby v lodeniciach na južnom Taiwane vo štvrtok 28. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Prvú z ôsmich nových ponoriek zvaných Narwhal predstavila vo štvrtok taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v meste Kao-siung na juhu Taiwanu.

Tchaj-pej 28. septembra (TASR) - Taiwan predstavil vo štvrtok svoju prvú doma vyvinutú ponorku. Podľa agentúry Reuters ide o významný krok v dlhodobom projekte zameranom na posilnenie obrany tohto ostrova a odstrašenia čínskeho námorníctva, informuje TASR.

Prvú z ôsmich nových ponoriek zvaných Narwhal predstavila vo štvrtok taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v meste Kao-siung na juhu Taiwanu. "V minulosti bola doma vyvinutá ponorka považovaná za nemožnú úlohu. Dnes však máme pred očami ponorku, ktorú navrhli a vyrobili obyvatelia našej krajiny," povedala Cchaj. Dodala, že ponorky významne posilnia taiwanské námorníctvo.

Taiwanský program vývoja ponoriek čerpal z odborných znalostí a technológií niekoľkých krajín – pre diplomaticky izolovaný Taiwan ide o prelom, konštatuje Reuters.

Prvá ponorka v hodnote 1,53 miliardy dolárov bude využívať bojový systém od americkej firmy Lockheed Martin a bude niesť 48 torpéd Mark americkej výroby. Ponorky teraz budú testované v prístave a následne v mori, priblížila agentúra AP.

Taiwan plánuje v prípade úspechu vyvinúť aj ďalšiu ponorku, pričom obe by mali byť nasadené do roku 2027.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že tento ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Komunistická vláda v Pekingu prisľúbila, že jedného dňa získa nad Taiwanom úplnú administratívnu moc, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčila ani použitie sily.