Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Taiwan: Záchranári zaregistrovali pod troskami budovy prejavy života

Záchranári prevážajú jednu z obetí ranného zemetrasenia v meste Tchaj-nan na Taiwane 6. februára 2016. Foto: TASR/AP

Dnes ráno sa im spod ruín podarilo vytiahnuť už šesť živých ľudí.

Tchaj-pej 7. februára (TASR) - Záchranári v taiwanskom meste Tchaj-nan v noci nadnes zaregistrovali prejavy života pod troskami 17-poschodového bytového domu, ktorý sa zrútil v sobotu pri silnom zemetrasení. Dnes ráno sa im spod ruín podarilo vytiahnuť už šesť živých ľudí.

Otrasy s magnitúdou 6.4 túto oblasť na juhu Taiwanu zasiahli v sobotu pred svitaním a vyžiadali si najmenej 23 obetí na životoch. Ďalších vyše 70 osôb je nezvestných.

Spod závalov spomínanej výškovej budovy záchranári doteraz vytiahli 171 živých ľudí. Na iných miestach Tchaj-nanu sa spod trosiek podarilo zachrániť ďalších 104 ľudí.

Agentúra AP poznamenala, že údaje o počte obetí, zranených a zachránených, ktoré uvádzajú záchranári a radnica, sa odlišujú, ale zatiaľ pre to nie je vysvetlenie.

Na leteckej snímke z dronu sú ruiny budovy, ktorá sa zrútila po rannom zemetrasení v meste Tchaj-nan na Taiwane 6. februára 2016.
Foto: TASR/AP


Zrútenie vysokého bytového domu vyvolalo pochybnosti o pevnosti jeho konštrukcie. Prípadom sa bude zaberať ministerstvo vnútra.

V meste sa v dôsledku zemetrasenia zrútilo deväť budov a ďalších päť je vážne poškodených, podobne ako aj elektrické vedenie v blízkosti železničnej stanice, čo spôsobilo prerušenie dopravy na železnici. Železničné spojenie s mestom by sa malo obnoviť dnes okolo poludnia.

Záchranári prehľadávajú ruiny budovy, ktorá sa zrútila po rannom zemetrasení v meste Tchaj-nan na Taiwane 6. februára 2016.
Foto: TASR/AP


Na celom Taiwane utrpelo zranenia vyše 475 ľudí, ale 368 z nich po niekoľkých hodinách hospitalizácie prepustili.

Katastrofa sa stala dva dni pred oslavami lunárneho Nového roka, ktorý je v Číne najdôležitejším rodinným sviatkom.

Zemetrasenia postihujú Taiwan často, ale väčšinou sú slabé a spôsobujú len malé či žiadne škody. Otrasy s magnitúdou 7,6 v strednej časti Taiwanu si však v roku 1999 vyžiadali životy vyše 2300 ľudí.