Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Taiwanská opozícia zvíťazila v prezidentských aj parlamentných voľbách

Taiwanská prezidentská kandidátka Demokratickej pokrokovej strany (DPP) Caj Ing-wen oslavuje jej víťazstvo v prezidentských voľbách na Taiwane po zverejnení predbežných výsledkov v sídle strany v Tchaj-peji 16. januára 2016. Foto: TASR/AP

Novej taiwanskej prezidentke už stihli k víťazstvu zablahoželať Spojené štáty.

Tchaj-pej 17. januára (TASR) - Ako v prezidentských tak aj v parlamentných voľbách, ktoré sa v sobotu konali na Taiwane, zvíťazila s obrovským náskokom opozícia. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Vôbec prvou ženou v prezidentskom úrade sa tak v tejto ázijskej krajine stane Cchaj Jing-wen, ktorá stojí na čele Demokratickej pokrokovej strany (DPP). V prezidentských voľbách totiž získala vyše 56 percent odovzdaných hlasov, čím porazila kandidáta vládnucej Nacionalistickej strany (KMT) Erica Čchu. Ten dostal 31 percent hlasov. Na treťom mieste skončil James Sung Čchu-jü z Prvej strany ľudu so ziskom necelých 13 percent hlasov.

Keďže Cchaj neuznáva politiku "jednej Číny", podľa kritikov sa jej víťazstvom zhoršia diplomatické vzťahy medzi Taiwanom a Pekingom. Pozíciu v rámci vlastnej krajiny však bude mať jednoduchšiu o to, že v parlamentných voľbách zvíťazila práve jej strana DPP.

DPP bude v 113-člennom taiwanskom parlamente zastávať 68 kresiel, zatiaľ čo doterajšia vládnuca KMT obsadí v súlade s výsledkami hlasovania len 36 kresiel. Ostatné poslanecké mandáty získali menšie strany. Novozvolený parlament sa má zísť na budúci mesiac, zatiaľ čo inaugurácia Cchaj prebehne až v máji, dodala AP.

Novej taiwanskej prezidentke už stihli k víťazstvu zablahoželať Spojené štáty. Ona sama uviedla, že jednou z jej hlavných priorít bude zjednotenie Taiwanu v zmysle získania rešpektu v zahraničí.