Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Taiwanskí aktivisti chcú, aby sa Trump v Číne venoval ľudským právam

Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

V marci zmizol Taiwanský aktivista Li Ming-če, keď vstúpil na územie Číny. Peking potvrdil, že aktivista je vo väzbe. Liova manželka požiadala o pomoc USA, Trump má do Číny pricestovať zajtra.

Tchaj-pej 7. novembra (TASR) - Taiwanské mimovládne organizácie vyzvali v utorok prezidenta USA Donalda Trumpa, aby sa na tohtotýždňovej návšteve v Číne zaoberal aj záležitosťami ľudských práv a pomohol zachrániť obhajcov taiwanskej demokracie zadržiavaných v Číne.

Trump má podľa plánu pricestovať do Pekingu v stredu.

Taiwanský aktivista Li Ming-če (42) zmizol v marci, keď vstúpil na územie Číny z Macaa, osobitnej administratívnej oblasti Číny; Peking neskôr potvrdil, že aktivista je vo väzbe.

Li sa na súde v čínskej provincii Chu-nan 11. septembra priznal k obvineniu z "rozvracania štátnej moci". Odvtedy má jeho manželka Li Čching-jü zakázaný vstup do Číny za účelom jeho návštevy.

Liova manželka požiadala v máji o pomoc Spojené štáty, a to na vypočúvaní výboru Snemovne reprezentantov vo Washingtone.

"Dúfame, že americký prezident Trump počas návštevy v Číne upozorní na sporné prípady v oblasti ľudských práv, medzi ktorými nie je len prípad Li Ming-čeho," povedala v utorok agentúre DPA Chuang I-pi, šéfka organizácie na ochranu ľudských práv Covenants Watch so sídlom v taiwanskom hlavnom meste Tchaj-pej.

Taiwanské mimovládne organizácie v Tchaj-peji spustili v utorok akciu, v rámci ktorej žiadajú ľudí, aby pripevnili na stromy či zábradlia žlté stuhy a ukázali tak, že na Lia čakajú a sledujú kroky Číny.

Aktivisti z niekoľkých taiwanských mimovládnych organizácií, vrátane Taiwanského združenia pre ľudské práva, Nadácie pre reformu súdnictva a Taiwanského združenia univerzitných profesorov, vyhlásili, že Li je nevinný. Zároveň vyzvali Čínu, aby ho okamžite prepustila.

Pracovná skupina OSN pre nútené alebo nedobrovoľné zmiznutia bude o Liovom prípade znovu diskutovať v Bruseli vo februári.

Európsky parlament vydal v júli rezolúciu vyzývajúcu Čínu na Liovo prepustenie.