Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Taiwanskí voliči by dnes mohli za prezidenta prvýkrát zvoliť ženu

Na archívnej snímke Cchaj Jing-wen Foto: TASR/AP

Prieskumy verejnej mienky dávajú 59-ročnej Caj Jing-wen veľké šance na víťazstvo.

Tchaj-pej 16. januára (TASR) - Voliči na Taiwane dnes volia prezidenta, ktorým by sa prvýkrát v dejinách tohto ostrova mohla stať žena, informovala agentúra DPA.

Prieskumy verejnej mienky dávajú 59-ročnej Caj Jing-wen veľké šance na víťazstvo, čo súvisí aj so všeobecnou nespokojnosťou ostrovanov so súčasným prezidentom Ma Jing-ťiouom, ktorý bol hlavou štátu dve funkčné obdobia.

Caj, ktorá vedie Demokratickú pokrokovú stranu (DPP), čelí vo voľbách Ericovi Ču - kandidátovi Nacionalistickej strany (KMT). Tretím uchádzačom o najvyšší post je James Sung Čchu-jü z Prvej strany ľudu.

Hlavnými témami predvolebnej kampane bola reforma dôchodkového systému, potravinová bezpečnosť, vysoké ceny nehnuteľností, stagnujúca ekonomika a sociálna starostlivosť o starnúcu populáciu ostrova s nízkym prirodzeným prírastkom. V týchto oblastiach sa hlavné politické strany odlišujú len málo. Najviac ich rozdeľuje vzťah k Číne, keď KMT vystupuje za tesné vzťahy s Pekingom, kým DPP uprednostňuje nezávislosť.

Paralelne s prezidentskými voľbami sa dnes na Taiwane koná aj hlasovanie o zložení 133-členného parlamentu. Jeho výsledok je neistý, lebo nezávislí kandidáti a menšie strany by mohli ohroziť pozície nacionalistov i DPP.