Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Tajani reagoval na Sánchezove vyjadrenia o vláde krajnej pravice

Na archívnej snímke španielsky premiér Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP

V Španielsku vládne extrémna ľavica. V Taliansku sme ju porazili. Rešpektujeme právny štát. Deje sa to isté aj v Madride?" napísal taliansky minister Antonio Tajani na sociálnej sieti X.

Rím 30. novembra (TASR) - Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani reagoval na štvrtkové vyjadrenia španielskeho premiéra Pedra Sáncheza o vláde krajnej pravice v Taliansku. TASR správu prevzala z agentúry ANSA.

"V Španielsku vládne extrémna ľavica. V Taliansku sme ju porazili. Rešpektujeme právny štát. Deje sa to isté aj v Madride?" napísal Tajani na sociálnej sieti X.

Sánchez vo štvrtok v rozhovore pre španielsku televíziu povedal, že po júlových parlamentných voľbách sa podarilo zabrániť vzniku koalície Ľudovej strany (PP) a krajne pravicovej strany Vox.

Taliansku vládu prirovnal k nedávnym prezidentským voľbám v Argentíne, kde zvíťazil krajne pravicový kandidát s podporou tradičnej pravice, i k úspechu Geerta Wilders v Holandsku, píše denník La Vanguardia.

"Sme svedkami postupu spiatočníckych vlád, ktoré spochybňujú základné prvky ako účasť žien v hospodárskom a spoločenskom živote, alebo zľahčujú význam klimatickej núdze, čo je jedným z hlavných problémov ľudstva," uviedol.

Tajani po smrti Silvia Berlusconiho vedie vládnu stranu Forza Italia (FI, Taliansko Vpred), ktorá je súčasťou pravicovej vládnej koalície so stranou Bratia Talianska (FdI) premiérky Giorgie Meloniovej a stranou Liga Mattea Salviniho.