Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tajani vyzval na medzinárodné vyšetrovanie vraždy Chášukdžího

Členka tureckej Asociácie ľudských práv drží portrét saudskoarabského novinára a kritika vlády v Rijáde Džamála Chášukdžího počas protestu pred saudskoarabským konzulátom 9. októbra 2018 v Istanbule. Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov zákonodarný zbor EÚ požaduje, aby zodpovedné saudskoarabské orgány vypátrali a potrestali vinníkov tohto ohavného zločinu.

Brusel/Štrasburg 23. októbra (TASR) - Smrť saudskoarabského opozičného novinára Džamála Chášukdžího by mala podliehať medzinárodnému vyšetrovaniu. Uviedol to predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani v pondelok večer na úvod druhého októbrového plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.

"Parlament bude vždy v prvej línii boja za slobodu tlače a slobodu novinárov," vyhlásil Tajani pred europoslancami a vyzval na dôkladné medzinárodné vyšetrovanie, ktoré by malo objasniť okolnosti smrti novinára a spisovateľa Džamála Chášukdžího, ktorý zomrel násilnou smrťou počas návštevy konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule.

Podľa jeho slov zákonodarný zbor EÚ požaduje, aby zodpovedné saudskoarabské orgány vypátrali a potrestali vinníkov tohto ohavného zločinu.

Plénum EP si zároveň pripomenulo rok od vraždy maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. Maltská žurnalistka prišla o život 16. októbra 2017 pri výbuchu bombovej nálože uloženej v jej automobile. Páchatelia a objednávatelia jej vraždy doteraz neboli identifikovaní a dolapení.

Spravodajca TASR Jaromír Novak