Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Tajani vyzval rumunskú vládu, aby nebránila kandidatúre Kövesiovej

Na archívnej snímke Antonio Tajani. Foto: TASR/AP

Laura Kövesiová chce kandidovať na post šéfky Európskej prokuratúry (EPPO).

Brusel 3. apríla (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani vyzval v stredu rumunské vládne orgány, aby prestali brániť kandidatúre Laury Kövesiovej na post šéfky Európskej prokuratúry (EPPO). Rovnaké stanovisko vyjadrila aj Európska komisia.

Tajani sa Kövesiovej zastal na úvod dvojdňového (3.-4.4.) miniplenárneho zasadnutia europarlementu v Bruseli, pričom zopakoval svoje predošlé vyhlásenie z 30. marca.

"Chcem vyjadriť obavy Európskeho parlamentu ohľadom vzniknutej situácie," povedal Tajani s odkazom na dianie v Rumunsku po tom, ako Kövesiovú v piatok 29. marca v Bukurešti umiestnili pod súdny dozor prokurátori Sekcie trestného vyšetrovania. Orgán, ktorý vedie vyšetrovanie prokurátorov a sudcov, Kövesiovú obvinil z vedenia zločineckej skupiny, pasívnej korupcie, zneužitia úradu a falošného svedectva. Kövesiová všetky obvinenia poprela.

Tajani upozornil, že Kövesiová nemôže opustiť krajinu a nesmie sa vyjadrovať pre médiá. "Pre Európsky parlament Kövesiová aj naďalej zostáva kandidátom na post generálnej prokurátorky EPPO a aj naďalej sa teší našej úcte a podpore," zdôraznil.

Šéf europarlamentu dodal, že sa v tejto veci listom obráti aj na vládu v Bukurešti, pričom od rumunských vládnych orgánov očakáva, že budú spolupracovať a nebrániť kandidatúre Kövesiovej na vedúcu funkciu v EPPO.

Prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans v stredu uviedol, že z pohľadu eurokomisie je dôležité, aby sa Kövesiová mohla uchádzať o pozíciu európskeho hlavného prokurátora a aby inštitúcie EÚ mohli rozhodnúť o tom, kto získa uvedenú funkciu.

Na rozdiel od Európskeho parlamentu zástupcovia členských štátov (Rada EÚ) na uvedenú funkciu preferujú francúzskeho kandidáta Jeana-Francoisa Bohnerta. Vyjednávačov EP a Rady EÚ čaká vo štvrtok už tretie kolo rokovaní o tom, koho nakoniec zvolia za šéfa EPPO.

Kövesiová je napriek odporu rumunskej vládnucej Sociálnodemokratickej strany (PSD) hlavnou kandidátkou na šéfku Európskej prokuratúry. Tá bude mať sídlo v Luxemburgu a jej úlohou bude vyšetrovať a stíhať korupciu, cezhraničné podvody s DPH a zločiny proti rozpočtu EÚ. Fungovať by mala začať do konca roka 2020.

Spravodajca TASR Jaromír Novak