Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Antonio Tajani žiada vytvorenie čierneho zoznamu prevádzačov

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani dodal, že ak sa zodpovedným úradom nepodarí zničiť tieto zločinecké organizácie, bude veľmi ťažké bojovať proti nelegálnej migrácii.

Brusel 9. júla (TASR) - Vytvorenie čiernej listiny s menami hlavných pašerákov migrantov pomôže Európskej únii účinnejšie bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi v Európe a Afrike. Uviedol to v pondelok predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani počas svojej návštevy v líbyjskej metropole Tripolis.

Tlačová agentúra Belga v tejto súvislosti citovala jeho slová, že treba vytvoriť čierny zoznam významných pašerákov ľudí, aby policajné a protikriminálne organizácie v Afrike a Európe mohli spolupracovať na spoločnom zámere. "Títo pašeráci sú teroristi, obchodníci so zbraňami a s ľuďmi," upozornil šéf europarlamentu. A dodal, že ak sa zodpovedným úradom nepodarí zničiť tieto zločinecké organizácie, "bude veľmi ťažké bojovať proti nelegálnej migrácii".

Tajani sa v Tripolise stretol s predsedom líbyjskej vlády národnej jednoty Fájizom Sarrádžom. Vládu národnej jednoty podporuje OSN aj EÚ. Šéf EP pripomenul, že so Sarrádžom rokoval o dôležitosti monitorovania južnej hranice Líbye v snahe obmedziť toky nelegálnych migrantov, ktorí sa z tejto krajiny vydávajú na nebezpečnú cestu do Európy cez Stredozemné more. Tajani uviedol, že na politickej úrovni je EÚ je pripravená pomôcť Líbyi pri organizácii nadchádzajúcich volieb, vrátane "technickej prípravy" a vysielania pozorovateľov, aby sa zabezpečilo bezproblémové hlasovanie.

Termín volieb zatiaľ nebol stanovený, pripomenula Belga, hoci koncom mája francúzsky prezident Emmanuel Macron vymámil od hlavných protagonistov líbyjskej krízy zhromaždených v Paríži záväzok, že prezidentské a parlamentné voľby by sa mohli konať 10. decembra.

Spravodajca TASR Jaromír Novak