Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tajfún Hagibis má v Japonsku už najmenej 70 obetí

Na snímke zaplavená časť v Japonsku po tajfúne Hagibis 14. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Po jednom z najsilnejších a najničivejších tajfúnov za posledné desaťročia, ktorý zasiahol spomínanú oblasť v noci na nedeľu, zostáva stále nezvestných 15 osôb.

Tokio 15. októbra (TASR) - Takmer 70 ľudí prišlo o život pri vyčíňaní tajfúnu Hagibis, ktorý cez víkend zasiahol oblasť Tokia na hlavnom japonskom ostrove Honšu. Informovala o tom v utorok televízia NHK.

Po jednom z najsilnejších a najničivejších tajfúnov za posledné desaťročia, ktorý zasiahol spomínanú oblasť v noci na nedeľu, zostáva nezvestných 15 osôb.

Japonský premiér Šinzó Abe uviedol, že na záchranných operáciách sa zúčastňuje vyše 110.000 policajtov, hasičov, príslušníkov pobrežnej stráže a civilnej ochrany.

"Záchranné práce v postihnutých oblastiach aktuálne pokračujú nepretržite," povedal Abe. Zo zaplavených lokalít sa okrem iného odčerpáva voda a opravujú poškodené brehy riek a vodných tokov.

Tajfún Hagibis a následná silná búrka spôsobili, že sa vylialo z brehov najmenej 176 riek. Úrady varovali obyvateľstvo, že silné dažde budú pokračovať aj počas utorka.

Ako uviedla kancelária premiéra Abeho, zachránených bolo už viac než 3000 ľudí. Tajfún Hagibis zasiahol 36 zo 47 japonských prefektúr. Bez elektriny zostáva ešte 34.000 domácností a bez vody ich je 133.000. Desaťtisíce ľudí strávili noc z pondelka na utorok v evakuačných prístreškoch - mnohí z nich pritom nevedeli, či sa budú môcť vrátiť do svojich domovov.

Vláda prisľúbila postihnutým regiónom finančnú pomoc, nespresnila však o akú sumu pôjde.