Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Tajfún Hagupit bičuje Filipíny, evakuovali viac ako pol milióna ľudí

Na snímke stovky obyvateľov v krízovom centre vo filipínskom meste Surigao Foto: TASR

Tajfún Hagupit dnes už začal bičovať východ Filipín, kde ušlo do bezpečia vyše 650.000 ľudí.

Manila 6. decembra (TASR) - Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete na životoch. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

Filipínsky meteorologický úrad uviedol, že vietor sprevádzajúci tajfún Hagupit dosahoval rýchlosť 175 kilometrov za hodinu a v nárazoch až 210 kilometrov za hodinu. Tajfún dorazil na pevninu dnes večer v meste Dolores v provincii Východný Samar.

Vietor s prudkým lejakom spôsobili výpadky elektriny a rúcali stromy v Dolorese, ako aj v ďalších mestách na východnom pobreží - potom tajfún zamieril viac do vnútrozemia do regiónu, ktorý ešte stále trápia následky vlaňajšieho novembrového ničivého tajfúnu Haiyan. Ten si vyžiadal obrovské počty obetí na životoch a škody na majetku, pričom zahynulo alebo je nezvestných celkovo 7300 ľudí.

Filipínska armáda so 120.000 vojakmi je v stave najvyššej pohotovosti, aby mohla okamžite zasiahnuť a pomôcť pri katastrofe.

Hoci tajfún s najväčšou pravdepodobnosťou nedosiahne silu tajfúnu Haiyan, vietor a lejaky Hagupita sú natoľko prudké, že spôsobia obrovské škody v chudobnom regióne, ktorý sa len spamätáva z prírodného živlu z roku 2013.

Obyvateľ mesta Dolores dnes uviedol: "Sme v úplnej tme. Jediné svetlo pochádza z bleskov."

Snímka tajfúna Hagupit
Foto: TASR/AP

Filipínske úrady sú lepšie pripravené než pred rokom

Pred rokom túto oblasť Filipín zdevastoval ničivý superfajtún Haiyan. Z pobrežných regiónov evakuovali viac než 616.000 ľudí, informovala dnes agentúra DPA.

Presun obyvateľov ohrozených oblastí do evakuačných centier prebiehal v plnom prúde, uviedol filipínsky minister vnútra Manuel Roxas. Pohotovostné zložky a armádu uviedli do stavu pohotovosti. Úrady ubezpečili, že sú pripravené oveľa lepšie než pred rokom. Po celom regióne napríklad vytvorili sklady so zásobami zabezpečené proti záplavám, oznámila civilná obrana.

Tajfún Haiyan zasiahol pevninu 8. novembra 2013 približne 100 kilometrov južne od mesta Borongan a zanechal za sebou spúšť v širokom pásme ostrovnej krajiny. Vyžiadal si vyše 7300 obetí na životoch, o strechu nad hlavou prišli štyri milióny ľudí.

Fotogaléria: