Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V rámci tajnej operácie prepravili do Izraela 19 jemenských židov

ilustračné foto Foto: TASR/AP

V Jemene v poslednom čase ohrozoval zvýšený výskyt antisemitských útokov a občianska vojna.

Jeruzalem 21. marca (TASR) - Izraelská nezisková organizácia Židovská agentúra pre Izrael (JAFI) dnes vyhlásila, že v rámci tajnej operácie sa podarilo prepraviť do Izraela takmer dve desiatky z posledných židov, ktorí ešte žijú v Jemene. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Židovskej agentúry bolo v priebehu ostatných niekoľkých dní v rámci "zložitej tajnej operácie" do Izraela letecky prepravených 19 židov, ktorí doteraz žili v Jemene, kde prebieha ozbrojený konflikt.

Druhý kanál izraelskej televízie (Aruc štaim) uviedol, že na tejto záchrannej misii sa podieľali aj Spojené štáty. Židovská agentúra úzko spolupracuje s izraelskou vládou a pôsobí ako kontaktná organizácia pre židov na celom svete. Jemen a Izrael nemajú nadviazané diplomatické vzťahy.

Židovská agentúra tvrdí, že židov v Jemene v poslednom čase ohrozoval zvýšený výskyt antisemitských útokov a občianska vojna.

Od roku 1949 sa z Jemenu do Izraela vysťahovalo približne 50.000 židov. Podľa Židovskej agentúry žije v súčasnosti v Jemene posledných 50 židov, ktorí s vysťahovaním nesúhlasili.

Konflikt v Jemene trvá od septembra 2014, keď šiitskí povstalci, známi ako húsíovia, obsadili metropolu Saná a postupne ďalšie časti krajiny. V marci 2015 Saudská Arábia so svojimi spojencami, prevažne z Perzského zálivu, spustili letecké útoky proti povstalcom.