Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tajná služba zvýšila bezpečnostné opatrenia v okolí Bieleho domu

Agenti kráčajú po trávniku na sverenej strany Bieleho domu v sobotu 20. septembra 2014. Foto: TASR/AP

Muž, ktorý v piatok prenikol d.o Bieleho domu, mal pri sebe nôž

Washington 21. septembra (TASR) - Riaditeľka americkej tajnej služby Julia Piersonová nariadila prijať opatrenia na zvýšenie bezpečnosti Bieleho domu po tom, ako do washingtonského sídla amerických prezidentov prenikol v piatok neozbrojený narušiteľ. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"Julia Piersonová medzičasom nariadila okamžité posilnenie hliadkovania a zvýšenie počtu monitorovacích prostriedkov pozdĺž oplotenia komplexu Bieleho domu na Pennsylvania Avenue. Toto nariadenie vstúpilo do platnosti v piatok večer," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Podľa Piersonovej v súčasnosti prebieha vyšetrovanie incidentu, ktorého výsledky tajná služba predloží ministrovi pre vnútornú bezpečnosť Jehovi Johnsonovi.

Narušiteľovi, ktorého polícia identifikovala ako 42-ročného Omara J. Gonzaleza, sa v piatok podarilo preliezť oplotenie Bieleho domu, prebehnúť cez trávnik a hlavným vchodom vbehnúť do budovy, kde ho zadržali príslušníci tajnej služby. Stalo sa tak krátko po tom, ako prezident USA Barack Obama s oboma dcérami a ich priateľkou nasadol na južnom trávniku Bieleho domu do vrtuľníka a odletel do víkendového sídla Camp David. Prvá dáma cestovala do Camp Davidu separátne a nebola v tom čase doma.

Biely dom patrí k najprísnejšie chráneným budovám sveta. Tajná služba sa v uplynulých rokoch snažila nájsť rovnováhu medzi ochranou prezidentskej rodiny a zachovaním prístupu verejnosti do priestorov Bieleho domu. Do úseku Pennsylvania Avenue pred Bielym domom zakázali prístup áut po bombovom útoku v Oklahoma City v roku 1995, ale chodci tam môžu naďalej.

Gonzalez bol ozbrojený

Američan Omar Gonzalez bol ozbrojený nožom. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie úradu washingtonského prokurátora.

Predstavitelia americkej tajnej služby predtým uviedli, že narušiteľ ozbrojený nebol.

Prokurátor Gonzaleza obvinil z neoprávneného vniknutia do chráneného objektu alebo priestoru so "smrtiacou alebo nebezpečnou" zbraňou.