Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Tajná služba v USA požaduje oficiálne vyšetrenie úniku informácií

James Clapper Foto: TASR/AP Photo

Šéf amerických tajných služieb James Clapper v sobotu kritizoval úniky informácií a nazval to "nezodpovedným odhalením" tajných spravodajských informácií.

Washington 9. júna (TASR) - Americká tajná služba - Národná bezpečnostná agentúra (NSA) - oficiálne požiadala ministerstvo spravodlivosti USA o vyšetrenie úniku prísne tajných informácií o programoch agentúry. Informovala dnes o tom tlačová agentúra Reuters.

Podanie podnetu na kriminálne vyšetrovanie potvrdil Shawn Turner, hovorca úradu riaditeľa amerických tajných služieb. Americkí predstavitelia uviedli, že vyšetrovanie sa určite pokúsi nájsť toho, kto poskytol tajné nariadenie amerického súdu britskému denníku The Guardian.

Zároveň chcú americké úrady nájsť "kohokoľvek, kto dal" britskému denníku, ako aj americkým novinám Washington Post dokument, popisujúci metódy získavania údajov z internetovej komunikácie.

Šéf amerických tajných služieb James Clapper v sobotu kritizoval úniky informácií a nazval to "nezodpovedným odhalením" tajných spravodajských informácií.

Clapper dôrazne obhajoval získavanie informácií americkými úradmi a kritizoval Guardian aj Washington Post za odhalenie programu s krycím názvom PRISM, ktorým sa získavali údaje z internetovej komunikácie ľudí.

Predtým britský denník uverejnil, že na základe tajného nariadenia súdu mohla NSA získavať údaje o telefonátoch miliónov Američanov.