Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Americké tajné služby odpočúvali telefonáty Merkelovej a Pan Ki-muna

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: TASR/AP

Nemecké médiá zverejnili už vlani informácie o tom, že americká služba NSA odpočúvala úrad nemeckého kancelára celé desaťročia.

Berlín 23. februára (TASR) - Agenti americkej tajnej služby údajne v roku 2008 odpočúvali telefonické konverzácie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna. Vyplýva to z najnovších dokumentov, ktoré zverejnil projekt WikiLeaks, píše agentúra DPA.

V telefonáte, ktorý mali odchytiť agenti americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), generálny tajomník vyjadril na adresu Merkelovej kompliment ohľadom jej snahy v boji proti klimatickým zmenám, ako aj toho, ako sa k tejto agende usiluje priviesť aj ďalších lídrov EÚ.

Pan Ki-mun Merkelovej podľa citovaných dokumentov ďalej povedal, že bez pokračujúceho vedenia EÚ v tejto otázke bude OSN iba veľmi ťažko presadzovať záväzky pred vtedy nadchádzajúcou konferenciou o klimatickej zmene v poľskej Poznani.

Šéf OSN v tomto telefonáte vyjadril tiež optimizmus nad nedávnym zvolením Baracka Obamu za prezidenta USA. Tento fakt podľa neho predstavoval možnosť primať Spojené štáty, aby sa viac zapájali do vyjednávaní o klimatickej zmene.

Nemecké médiá zverejnili už vlani informácie získané prostredníctvom projektu WikiLeaks o tom, že americká služba NSA odpočúvala úrad nemeckého kancelára celé desaťročia. Diať sa to malo aj v prípade Merkelovej predchodcov.

Najnovšie dokumenty, v ktorých sa citujú telefonáty úradujúcej nemeckej kancelárky Merkelovej s generálnym tajomníkom OSN, priniesla tá istá trojica médií ako vlani - denník Süddeutsche Zeitung a televízne stanice NDR a WDR.

"Dnes sme dokázali, ako boli súkromné stretnutia generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna o tom, ako zachrániť planétu pred klimatickou zemnou, špehované krajinou sústredenou na ochranu svojich najväčších ropných spoločností," povedal v súvislosti s týmito materiálmi zakladateľ projektu WikiLeaks Julian Assange. "Bude zaujímavé sledovať reakciu OSN, pretože pokiaľ môže byť bez dôsledkov cieľom generálny tajomník, tak potom je ohrozený hocikto od svetových lídrov po upratovačov ulíc," dodal.