Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Západoeurópske tajné služby vraj sledujú komunikáciu podobne ako USA

Pohľad na budovu Americkej tajnej služby NSA v americkom Fort Meade. Foto: TASR/AP

Informácie zverejnené Guardianom môžu byť nepríjemné predovšetkým pre Nemecko a Francúzsko.

Londýn 2. novembra (TASR) - Západoeurópske tajné služby vykonávajú masové monitorovanie internetu a telefonickej komunikácie, podobne ako to robia Spojené štáty. Oznámil to dnes britský denník Guardian, ktorý sa odvolal na dokumenty zverejnené bývalým spolupracovníkom amerických tajných služieb Edwardom Snowdenom.

Podľa Guardianu spravodajské zložky Nemecka, Francúzska, Holandska, Španielska a Švédska vyvíjajú sofistikované sledovacie metódy, vrátane prenikania do optických káblových rozvodov, pričom tajne spolupracujú so súkromnými telekomunikačnými firmami.

Príslušné postupy rozvíjajú v súčinnosti so zahraničnými partnermi, medzi ktorými je údajne aj britská spravodajská centrála GCHQ. Jej experti podľa Guardianu radia európskym partnerom, medziinými nemeckej tajnej službe BND, ako obísť platné zákony obmedzujúce sledovacie praktiky. Z dokumentov napríklad vyplynuli aj úzke kontakty francúzskej rozviedky DGSE s nemenovaným telekomunikačným operátorom.

Informácie zverejnené Guardianom môžu byť nepríjemné predovšetkým pre Nemecko a Francúzsko, ktoré najdôraznejšie protestujú proti odhaleným špionážnym programom americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) v Európe.

Nemecko a Brazília v piatok predložili OSN návrh rezolúcie proti sledovaniu elektronickej komunikácie, ktorú motivovala aféra okolo medializovaného špehovania zahraničných lídrov americkými tajnými službami.