Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tajné služby USA chcú vraj naverbovať vyhosťovaných ruských diplomatov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V reakcii na útok na Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju, ku ktorému došlo 4. marca v anglickom meste Salisbury, pristúpilo k vyhosteniu ruských diplomatov 29 štátov sveta.

Washington 31. marca (TASR) - Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov tvrdí, že americké tajné služby v posledných dňoch výrazne zintenzívnili svoje snahy, ktorých cieľom je naverbovať na spoluprácu ruských diplomatov, a to najmä tých, ktorí budú vyhostení v súvislosti s kauzou Skripaľ. Informovala o tom v sobotu agentúra Interfax.

Antonov spresnil, že americké tajné služby sa v posledných dňoch výrazne aktivizovali, najmä pokiaľ ide "o našich odchádzajúcich kolegov".

"Poznáme prístup amerických tajných služieb, ktoré sa sa horúčkovito snažia nadviazať s našimi diplomatmi neformálne vzťahy - nazvime to tak, aj keď v podstate ich navádzajú, aby zradili svoju vlasť," uviedol Antonov.

Podľa jeho slov nejde o ojedinelé prípady. Dodal, že "je nútený" ohlasovať ich do Moskvy.

Antonov súčasne potvrdil, že ruskí diplomati vyhostení z USA opustia krajinu spolu so svojimi rodinami 31. marca. Dodal, že Moskva pre nich poslala dve lietadlá.

V reakcii na útok na bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju, ku ktorému došlo 4. marca v anglickom meste Salisbury, pristúpilo k vyhosteniu ruských diplomatov 29 štátov sveta.

Británia z útoku, pri ktorom bola použitá nervovoparalytická látka novičok, obvinila Moskvu. Tá akúkoľvek spojitosť s prípadom Skripaľ odmieta.