Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Izrael: Takmer 200.000 ľudí počas troch dní ušlo z Pásma Gazy

Palestínčanka skúma dom zničený po izraelskom vojenskom útoku v utečeneckom tábore Džanín Foto: TASR/AP

Mimovládna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) na sociálnej sieti X uviedla, že útoky na nemocnicu Šifá sa v posledných hodinách dramaticky zvýšili.

Tel Aviv - Izraelská armáda v sobotu oznámila, že takmer 200.000 ľudí opustilo počas posledných troch dní severnú časť Pásma Gazy a zamierilo na juh. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Len za posledné tri dni opustilo sever takmer 200.000 ľudí, ktorí sa presunuli na juh," uviedol hovorca armády Daniel Hagari.

Hagari tiež poprel správy o izraelských útokoch na nemocnicu Šifá v Gaze. "V posledných hodinách sa šíria falošné informácie, že obkľučujeme nemocnicu Šifá a útočíme na ňu. Tieto informácie sú falošné," povedal hovorca v televíznom vysielaní.

Mimovládna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v sobotu večer na sociálnej sieti X uviedla, že útoky na nemocnicu Šifá sa v posledných hodinách dramaticky zvýšili. Situáciu označila za katastrofálnu.

Izraelská armáda oznámila, že pomôže pri evakuácii detí tejto nemocnice, ktorá je najväčším zdravotníckym zariadením v Pásme Gazy.

V Pásme Gazy pokračujú boje medzi izraelskými vojakmi a hnutím Hamas. Tie prepukli po tom, ako militanti z hnutia Hamas 7. októbra uskutočnili rozsiahle útoky na území Izraela. O život prišlo približne 1400 ľudí a ďalších približne 240 osôb militanti zadržali ako rukojemníkov.

Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy uvádza, že od začiatku konfliktu prišlo v tejto enkláve o život viac než 11.000 ľudí.