Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Takmer 400-tisíc vysídlených detí z Južného Sudánu nechodí do školy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Niektorí rodičia vlastnými silami budujú provizórne školské zariadenia a zbierajú peniaze na zaplatenie učiteľov.

Džuba 4. augusta (TASR) - Takmer polovica z 800.000 detí, ktoré vyhnala zo svojich domovov občianska vojna v Južnom Sudáne, nechodí do školy. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na viaceré ľudskoprávne skupiny.

Táto východoafrická krajina sa zmieta v občianskom konflikte od konca roka 2013, keď do násilností vyústil mocenský súboj medzi prezidentom Salvom Kiirom a jeho námestníkom Riekom Macharom. Vojna si vyžiadala už desaťtisíce mŕtvych a takmer dva milióny vnútorne vysídlených osôb.

Napriek zložitej humanitárnej situácii mnohé tamojšie deti uprednostnili túžbu navštevovať školu pred ostatnými základnými potrebami vrátane bezpečného úkrytu a jedla, uvádza sa v spoločnej správe organizácií World Vision International, Save the Children Fund, Intersos a CARE.

Niektorí rodičia vlastnými silami budujú provizórne školské zariadenia a zbierajú peniaze na zaplatenie učiteľov. "V škole sme chránení. Vojaci tam na nás neútočia ani nás odtiaľ neunášajú," uviedol 15-ročný chlapec. Juhosudánski žiaci sa v škole učia aj to, ako sa vyrovnávať so zložitými situáciami či ako odhaľovať pozemné míny.