Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Takmer tretina obyvateľov európskych miest dýcha znečistené ovzdušie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa výkonnej riaditeľky EEA Jacqueliny McGladeovej znečistené ovzdušie skracuje dĺžku ľudského života: v najznečistenejších mestách a regiónoch asi o dva roky.

Brusel 24. septembra (TASR) - Takmer tretina obyvateľov európskych miest je vystavená nadmerným koncentráciám tuhých častíc v ovzduší, upozornil dnes eurokomisár pre životné prostredie Janez Potočnik.

Tuhé častice patria z hľadiska škodlivosti pre ľudské zdravie k najzávažnejším látkam znečisťujúcim životné prostredie, pretože prenikajú do citlivých častí dýchacej sústavy.

EÚ dosiahla v uplynulých desaťročiach pokrok pri znižovaní úrovne látok, ktoré spôsobujú acidifikáciu ovzdušia. Z novej správy s názvom "Kvalita vzduchu v Európe – správa za rok 2012", ktorú dnes uverejnila Európska environmentálna agentúra (EEA), však vyplýva, že v mnohých európskych regiónoch pretrvávajú problémy s koncentráciou PM v ovzduší a prízemným ozónom.

"Táto správa nám pripomína, aká dôležitá je kvalita vzduchu pre zdravie našich občanov. Preto by som chcel, aby sme rok 2013 vyhlásili za 'rok ovzdušia', a preto sa zameriam na sprísnenie našich právnych predpisov o kvalite vzduchu, aby sme sa mohli pustiť do riešenia problémov, ktoré správa identifikovala," uviedol komisár Potočnik.

Výkonná riaditeľka EEA Jacqueline McGladeová povedala, že vďaka politike EÚ sa v uplynulom desaťročí podarilo znížiť emisie mnohých látok znečisťujúcich ovzdušie, ale Európa môže dosiahnuť viac. Upozornila, že v mnohých krajinách sú koncentrácie týchto látok ešte stále nad právnymi a odporúčanými limitmi, ktoré sa stanovili s cieľom chrániť zdravie občanov.

Podľa McGladeovej znečistené ovzdušie skracuje dĺžku ľudského života: v najznečistenejších mestách a regiónoch asi o dva roky.

Účelom správy EEA je podporiť vypracovanie účinnejšej politiky zameranej na čistotu ovzdušia.

Zlá kvalita vzduchu môže spôsobovať srdcové ochorenia, respiračné problémy, rakovinu pľúc, ťažkosti s dýchaním a iné ochorenia. Niektoré látky znečisťujúce prostredie môžu mať za následok znížené poľnohospodárske výnosy, spomalený rast lesov a rovnako aj vplyv na klímu.