Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Takto reagujú Hollande, Wilders, Gabriel a Schulz na výsledky volieb

Francúzska prezidentská kandidátka Marine Le Penová hlasuje v 1. kole prezidentských volieb 23. apríla 2017 vo francúzskom Henin-Beaumonte. Francúzi si dnes v prvom kole prezidentských volieb vyberajú novú hlavu štátu. Viac ako 47 miliónov voličov bude mať na výber z 11 kandidátov. Ak ani jeden z 11 kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, čomu nasvedčujú aj prieskumy, dvaja najúspešnejší z nich postúpia do druhého kola, ktoré sa bude konať 7. mája. Foto: TASR AP

Proeurópsky orientovaný Macron by mal byť favoritom v druhom kole volieb, ktoré sa uskutoční 7. mája.

Paríž/Haag/Ammán/Berlín 24. apríla (TASR) - Odchádzajúci francúzsky prezident François Hollande dnes telefonicky zablahoželal centristovi Emmanuelovi Macronovi k úspechu v prvom kole volieb hlavy štátu. Oznámil to Elyzejský palác s tým, že Hollande čoskoro oznámi, koho podporí v druhom kole hlasovania, ktoré sa uskutoční 7. mája.

Holandský pravicový populista Geert Wilders, privítal dnes postup predsedníčky Národného frontu (FN) Marine Le Penovej do druhého, rozhodujúceho kola prezidentských volieb vo Francúzsku. Na sociálnej sieti Twitter reagoval na túto skutočnosť vetou vo francúzštine "Vive la Victoire!" (Nech žije víťazstvo!).

Nemecký sociálnodemokratický minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel v reakcii na čiastkové výsledky volieb vyjadril nádej, že novým francúzskym prezidentom bude liberálny kandidát Emmanuel Macron. "Bol to jediný proeurópsky kandidát, ktorý sa neskrýval za predsudky voči Európe," povedal Gabriel v jordánskom hlavnom meste Ammán. Macronovi prisľúbil podporu v ďalšej kampani a označil ho za skvelého kandidáta na prezidentský úrad, "neuveriteľne sympatického človeka a dobrého priateľa".

Predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) a kandidát na kancelára Martin Schulz považuje postup Macrona do druhého kola volieb za úspech zjednotenej Európy. Po Geertovi Wildersovi v Holandsku utrpela teraz porážku aj Marine Le Penová, ktorú nazval "antieurópankou a neskrývanou rasistkou". V druhom kole však musia všetci Francúzi, ktorí chcú tolerantnú Európu a otvorené hranice, podporiť Macrona, konštatoval v Berlíne Schulz, bývalý predseda Európskeho parlamentu.

Aj hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert privítal na Twitteri úspech Macrona a jeho kurzu "pre silnú EÚ a sociálne trhové hospodárstvo".