Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Talian protestoval proti vládnej politike z kupoly Baziliky sv. Petra

Marcello di Finizio protestoval stojac či sediac na jednom z okenných výklenkov kupoly. Foto: TASR/AP

Marcello di Finizio, podnikateľ z Terstu, kde vlastní plážový nočný bar, podnikol podobnú akciu už aj vlani v júli a októbri, keď vo výške 130 metrov vydržal 28 hodín.

Rím 22. mája (TASR) - Svoj protest v noci nadnes ukončil muž, ktorý sa v pondelok vyšplhal na kupolu Baziliky sv. Petra vo Vatikáne, aby tak vyjadril nesúhlas s "hororovou politickou šou" v Taliansku, ako aj so zotrvaním krajiny v eurozóne. Informovala o tom talianska tlačová agentúra ANSA.

Marcello di Finizio, podnikateľ z Terstu, kde vlastní plážový nočný bar, podnikol podobnú akciu už aj vlani v júli a októbri, keď vo výške 130 metrov vydržal 28 hodín. Tentoraz sa "vzdal" údajne po viac ako dvojhodinovom telefonickom presviedčaní poslancom za stranu Ľud slobody.

Di Finizio protestoval stojac či sediac na jednom z okenných výklenkov kupoly. So sebou mal veľký transparent s nápisom "Zastavte tento masaker! Nie euru! Politická hororová šou pokračuje" v angličtine, ako aj výzvu "Pápež František, pomôž!" v taliančine.

Taliansko zažíva jedno z najdlhších období recesie od doteraz rekordného v roku 1970. Miera nezamestnanosti sa tiež blíži k rekordne vysokým hodnotám. Podpora koaličnej vlády za mesiac jeho fungovania klesla z 43 na 34 percent, informuje agentúra AP.