Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Dvaja Taliani ušli zo zajatia Islamského štátu na severozápade Líbye

Ilustračné foto Foto: TASR/A/

Dvojici následne vďaka susedom pomohli bojovníci zo spriatelených brigád.

Sabráta 4. marca (TASR) - Úrady v meste Sabráta na severozápade Líbye potvrdili oslobodenie dvoch Talianov, ktorých tam extrémistická skupina Islamský štát (IS) zadržiavala ako rukojemníkov.

Predseda mestskej rady Husajn az-Zawádí pre agentúru AP potvrdil, že Gino Pollicardo a Filippo Calcagno ušli po prelomení predných dverí z domu ležiaceho v severozápadnej štvrti Sabráty. V meste a jeho okolí prebiehajú prudké boje medzi miestnymi brigádami a islamistami z IS. Dvojici následne vďaka susedom pomohli bojovníci zo spriatelených brigád.

Taliani sú podľa neho v "dobrých podmienkach", a to i napriek tomu, že vyše týždňa nejedli.

Zawádí ďalej potvrdil štvrtkové informácie o úmrtí ďalšej dvojice Talianov, ktorí zahynuli pri bojoch medzi miestnymi jednotkami a IS v tom istom meste. Agentúra Reuters citovala vo štvrtok informácie rezortu talianskej diplomacie, podľa ktorého boli obete zo štvorice zamestnancov talianskej stavebnej firmy Bonatti, ktorých uniesli vlani v júli neďaleko základne vlastnenej ropnou a plynárenskou spoločnosťou Eni.

Miestne Líbyjské brigády bojujú v oblasti Sabráty od minulého týždňa, keď militanti obsadili centrum mesta a odrezali tam hlavy viac než desiatke ich členov.

Sabráta je jedno z mnohých miest, kde sa usadili bojovníci lojálni IS, využívajúci politický a mocenský chaos, ktorý v severoafrickej krajine nastal po zosadení niekdajšieho vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011.