Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Talianska polícia aj Interpol pátrajú po vzácnych publikáciách

Medzi knihami, po ktorých sa doslova "zľahla zem", je napríklad Danteho Božská komédia.

Rím 28. mája (TASR) - Po knižných publikáciách mimoriadnej hodnoty, ktoré zmizli z knižnice neapolského múzea Girolamini, pátra už nielen talianska polícia, ale aj Interpol. Riaditeľa knižnice Massima Marina De Caro, ktorého podozrievajú z predaja vzácnych exemplárov, zadržali.

Medzi knihami, po ktorých sa doslova "zľahla zem", je napríklad Danteho Božská komédia, ktorú v roku 1502 vydal vo svojom vydavateľstve Aldo Manuzio.

Medzinárodné pátranie vyhlásili aj po renesančnom románe Francesca Colonnu s názvom Hypnerotomachia Poliphili. Táto publikácia z roku 1499, ktorú spestrujú pozoruhodné drevorezby, patrí medzi klenoty vydavateľstva.

Obe práce zmizli z knižnice neapolského múzea, odkiaľ sa však stratilo celkove 1500 drahocenných rukopisov a publikácií. Až 257 z nich sa našlo v debničkách vo Verone. Ďalších 500 identifikovali v Nemecku, kde sa ich pripravovali kúpiť zberatelia.

Kriminalisti pátrajú po stratených knihách aj v aukčných domoch.

Na straty v Girolamini upozornil jeden z profesorov neapolskej univerzity, ktorý o tom v otvorenom liste spoločne s ďalšími 500 intelektuálmi informoval taliansky rezort kultúry.

Riaditeľ knižnice podal trestné oznámenie až následne.

Výšku spôsobených škôd odhadujú talianske úrady na viac ako šesť miliónov eur.