Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Talianska polícia podnikla v Kalábrii záťah proti 'Ndranghete

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Operáciu vykonali na úsvite karabinieri, polícia a agenti špecializovaní na ekonomickú kriminalitu pod vedením protimafiánskej prokuratúry z mesta Catanzaro.

Rím 14. mája (TASR) - Talianska polícia v utorok počas svojej razie zadržala 142 osôb podozrivých z členstva v kalábrijskej zločineckej organizácii 'Ndrangheta. Medzi zadržanými sú najmä príslušníci klanov podozrivých z obchodovania s drogami a historicky spätých s mestom Cosenza na juhu Kalábrie, informuje TASR.

Ako uviedla agentúra AFP, 109 osôb bolo vzatých do väzby, 20 bude v domácom väzení a 13 ďalších podlieha iným reštriktívnym opatreniam. Podozriví sú z rôznych trestných činov, napríklad nebezpečného združovania či obchodovania s drogami. Počas operácie bol zadržaný aj úradník talianskej colnej a finančnej polície.

Operáciu vykonali na úsvite karabinieri, polícia a agenti špecializovaní na ekonomickú kriminalitu pod vedením protimafiánskej prokuratúry z mesta Catanzaro.

Tamojší prokurátor Vincenzo Capomolla pre médiá uviedol, že dané mafiánske skupiny vymáhali od podnikateľov z Cosenzy peniaze, aj keď ich hlavnou činnosťou bolo obchodovanie s drogami, na ktoré využívali aj maloletých.

Hlavným pôsobiskom 'Ndranghety je polostrov Kalábria. Predpokladá sa, že aktívna bola už na začiatku 18. storočia, ale prvá faktická zmienka o nej pochádza až z roku 1861, keď došlo k zjednoteniu mestských štátov.

'Ndranghetu sprevádza od samého začiatku kriminálna činnosť vrátane únosov a vrážd. Jej základom sú pokrvné putá - členmi sa môžu stať prakticky len rodinní príslušníci z jednotlivých klanov. Na rozdiel od organizácie Cosa Nostra, ktorá tradične angažuje len mužov, 'Ndrangheta zapája do svojich aktivít aj ženy, ktoré pracujú ako spojky, strážia kradnutý tovar, podieľajú sa na vydieraní a úžere.