Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Grécky Titanic odtiahnu do Talianska, prokuratúra začne vyšetrovanie

Dym sa valí z horiaceho trajektu v Jadranskom mori 28. decembra 2014. Na gréckom trajekte so 411 cestujúcimi a 55 členmi posádky na palube vypukol dnes ráno požiar. K nehode došlo približne 80 kilometrov severozápadne od gréckeho ostrova Korfu. Mnoho pasažierov bolo údajne na hornej palube a čakalo na evakuáciu, avšak záchrannú operáciu spomaľovalo rozbúrené more a silný vietor. Z horiaceho trajektu nakoniec evakuovali 161 ľudí, jeden človek neprežil skok do mora. Foto: TASR/AP Photo

Trajekt pochoval minimálne desať ľudí. Možno však čakať, že sa počet bude ešte zvyšovať.

Tirana 30. decembra (TASR) - Prokurátori v Taliansku sa obávajú, že na palube zničeného gréckeho trajektu Norman Atlantic, ktorý už tretí deň unáša more, sa nájdu ďalšie telá.

POZRITE SI TIEŽ: Grécky Titanic pochoval aj záchranárov

Prokurátor Giuseppe Volpe preto nariadil, aby grécky trajekt, ktorý sa v súčasnosti nachádza pri albánskom pobreží, odtiahli v rámci vyšetrovania do juhotalianskeho prístavu Brindisi.



Podľa Volpeho je pravdepodobné, že v nákladných priestoroch trajektu sa nájdu telá, a to vzhľadom na "nevyvrátiteľné" dôkazy, že na plavidle sa nachádzali aj ilegálni prisťahovalci.

Norman Atlantic plával z Grécka do talianskej Ancony.

Trajekt zničil požiar, ktorý vypukol v nedeľu nadránom 28. decembra na palube s autami, pripomenula tlačová agentúra AP.

Pozrite si fotogalériu z tragédie:


Záchranné spoločnosti sa snažili pripevniť k trajektu vlečné laná, aby sa mohlo začať s presúvaním plavidla, ale ich úsilie brzdil silný vietor a rozbúrené more. Dnes zahynuli dvaja albánski námorníci z vlečného člna, keď ich zasiahlo lano, ktoré sa náhle pretrhlo.

AKO TO ZAČALO: Grécky Titanic pochoval minimálne 10 ľudí. Mŕtvych môže byť aj viac

Požiar na trajekte, ktorý trval asi 37 hodín, si vyžiadal najmenej desať ľudských životov.

Zachránených bolo 427 ľudí, z toho 57 členov posádky. Medzi tými, čo prežili, však boli aj ľudia, ktorí na zozname lodnej spoločnosti nefigurovali, čo naznačuje, že cestovali načierno.