Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Mladá talianska pútnička pri návrate z Krakova podľahla meningitíde

Na snímke tradičné krakovské truhlice, ktoré obchodníci predávajú na miestnom trhovisku. Foto: TASR/Adriána Antošková

S. Rufiová sa začala zle cítiť v nedeľu večer, keď sa v spoločnosti ďalších mladých ľudí zo svojej farnosti cez Viedeň vracala z Krakova do svojej vlasti. V pondelok akútnej meningitíde podľahla.

Rím 3. augusta (TASR) - Počas návratu zo Svetových dní mládeže (SDM), ktoré sa koncom uplynulého týždňa konali v poľskom Krakove, zomrela v pondelok vo Viedni na meningitídu 18-ročná Rimanka. Informoval o tom v utorok taliansky denník Corrierre della Sera.

Susanna Rufiová sa začala zle cítiť uplynulú nedeľu večer, keď sa v spoločnosti ďalších mladých ľudí zo svojej farnosti cez Viedeň vracala z Krakova do svojej vlasti. V pondelok akútnej meningitíde podľahla.

Asi 50 mladých ľudí, ktorí sa v blízkosti mladej ženy pohybovali uplynulý týždeň, dostalo preventívnu terapiu už v nemocnici vo Viedni. Ďalších talianskych pútnikov, ktorí sa tiež zúčastnili na SDM v Krakove, talianske úrady vyzvali, aby vyšetrenie a prípadnú prevenciu podstúpili tiež.

Talianska biskupská konferencia oznámila, že do Krakova z Talianska odcestovalo najmenej 100.000 mladých ľudí, pričom všetci sa v Krakove registrovali na jednom mieste.

V súvislosti s úmrtím dievčiny v Taliansku aktivovali bezplatnú telefonickú linku na prípadné konzultácie.

Podľa talianskej tlače sa dievčina mohla meningitídou nakaziť pred cestou do Poľska, počas niekoľkodňovej rodinnej dovolenky v Toskánsku.

Talianska tlač informovala, že medzičasom boli nahlásené dva prípady meningtídy v Palerme na Sicílii, kde tamojšie úrady v utorok oznámili, že všetky osoby vo veku od 12 do 30 rokov sa môžu dať proti meningitíde bezplatne zaočkovať.