Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Talianska vláda chce privatizovať letecký úrad ENAV

Taliansky premiér Matteo Renzi, archívne foto/span> Foto: TASR

ENAV, ktorého jediným akcionárom je ministerstvo hospodárstva, v roku 2014 vykázal konsolidovaný čistý zisk 40 miliónov eur.

Rím 11. marca (TASR) - Vláda talianskeho premiéra Mattea Renziho chce v boji proti rastúcej zadlženosti spustiť tretiu veľkú privatizáciu. V nadchádzajúcich týždňoch chce kabinet uviesť na burzu letecký úrad ENAV. S odvolaním sa na denník Sole 24 Ore o tom informovala agentúra APA.

Valné zhromaždenie akcionárov ENAV schválilo podanie žiadosti o prijatie na taliansku burzu. Manažment medzičasom začal tento úmysel konzultovať aj v Londýne a USA, aby potenciálnych investorov informoval o plánoch vstupu na burzu, kde má byť umiestnený podiel najviac 49 %. Časť akcií bude určená aj pre zamestnancov.

ENAV, ktorého jediným akcionárom je ministerstvo hospodárstva, v roku 2014 vykázal konsolidovaný čistý zisk 40 miliónov eur. Pomocou tejto privatizácie chce talianska vláda znížiť štátnu zadlženosť na úrovni zhruba 130 % hrubého domáceho produktu. Vlani vláda sprivatizovala poštu a uviedla ju na burzu.