Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Talianska vláda zúžila okruh poberateľov sociálnych dávok

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Pravicové strany tvrdia, že takáto dávka nemotivuje tých, ktorí môžu pracovať, aby si našli zamestnanie.

Rím 1. augusta (TASR) - Talianska vláda vedená premiérkou Giorgiou Melonioovou rozhodla o sprísnení podmienok na poberanie sociálnych dávok. Toto opatrenie nadobúda účinnosť od 1. augusta a dotkne sa státisícov občanov, najmä na chudobnejšom juhu Talianska, informovala agentúra DPA.

Dodala, že poberatelia sociálnych dávok boli o tejto zmene informovaní minulý piatok prostredníctvom textovej správy.

Odteraz budú mať nárok na sociálnu podporu len domácnosti, v ktorých žijú neplnoleté osoby, osoby so zdravotným postihnutím alebo rodiny s členmi nad 65 rokov.

Podľa medializovaných správ sa drastické zníženie sociálnej pomoci týka približne 169.000 domácností. Pozorovatelia sa domnievajú, že tieto platby by koncom leta mohli byť pozastavené aj ďalším asi 80.000 domácnostiam.

Nové vládne opatrenie sa najviac dotkne obyvateľov chudobnejšieho juhu Talianska. Najvyšší počet ľudí poberajúcich túto dávku žije v meste Neapol, dodala DPA.

Odbory a aktivistické skupiny vyzvali na protesty proti rozhodnutiu vlády. V niektorých mestách na juhu sa už pred pobočkami agentúry pre sociálnu starostlivosť konali protestné zhromaždenia.

Tento krok vlády ostro kritizovali aj opoziční politici: bývalý premiér Giuseppe Conte, ktorého vláda v roku 2019 zaviedla tieto dávky, označil toto rozhodnutie vlády za "ideologickú vojnu, ktorá sa vedie na chrbtoch tých najzraniteľnejších". Líderka sociálnych demokratov Elly Schleinová označila vládne škrty za "brutálne".

Kritici zmien schválených vládou sa obávajú "sociálnej katastrofy". Pobúrenie vyvolala aj skutočnosť, že boli oznámené prostredníctvom textovej správy.

Tieto sociálne dávky boli "tŕňom v oku" súčasnej pravicovej vlády, ktorá chce znížiť počet príjemcov sociálnych dávok i objem výdavkov na sociálne programy. Pravicové strany tvrdia, že takáto dávka nemotivuje tých, ktorí môžu pracovať, aby si našli zamestnanie.