Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Taliansku zachránili vyše 200 migrantov vrátane 93-ročného Sýrčana

Ilustračné foto Foto: TASR

Taliansko berie na seba hlavnú ťarchu pri záchranných operáciách v Stredozemnom mori.

Rím 29. mája (TASR) - Vyše 200 utečencov vrátane 93-ročného Sýrčana zachránili tento týždeň z lode neďaleko pobrežia Talianska. Uviedla to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na hovorkyňu humanitárnej organizácie Save the Children (Zachráňte deti).

Podľa Giovanny Di Benedettovej dorazil 93-ročný obyvateľ Sýrie Ahmad vo štvrtok do prístavného mesta Augusta na východe Sicílie, pričom vyzeral byť v dobrej kondícii. Tento muž cestoval spolu so svojím synom s manželkou a ich deťmi loďou, ktorá sa plavila do Talianska cez Stredozemné more.

Sýrčan sa momentálne nachádza v prijímacom stredisku pre utečencov v talianskej provincii Syrakúzy na ostrove Sicília, potvrdila Di Benedettová.

Loď, na ktorej sa starý muž plavil, spozorovali v stredu v Stredozemnom mori približne 230 kilometrov južne od Augusty. Pasažierov ihneď zachránila talianska pobrežná stráž. Na pevninu ich vylodili vo štvrtok.

O netradične vysokom veku jedného zo sýrskych utečencov zachránených pri pobreží Talianska informovala vo štvrtok aj humanitárna pracovníčka z organizácie Lekári bez hraníc prostredníctvom konta na mikroblogovacej sieti Twitter.

Taliansko berie na seba hlavnú ťarchu pri záchranných operáciách v Stredozemnom mori. Vedenie Európskej únie medzitým tlačí na členské štáty, aby sa podelili o "bremeno" prostredníctvom prerozdeľovania utečencov, čo viaceré z nich odmietajú.