Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Talianske Hnutie piatich hviezd si kandidáta na premiéra zvolí online

Na snímke komikom Beppe Grillo, ktorý vedie taliansku opozičnú stranu Hnutie piatich hviezd. Foto: TASR/AP

Hnutie piatich hviezd po neúspechu referenda o ústavných zmenách, v dôsledku ktorého sa zo svojho úradu rozhodol odstúpiť premiér Matteo Renzi, vyzvalo na bezodkladné vypísanie predčasných volieb.

Rím 7. decembra (TASR) - Talianske euroskeptické Hnutie piatich hviezd (M5S) dnes uviedlo, že si svojho kandidáta na post budúceho predsedu vlády zvolí prostredníctvom online hlasovania, a to ešte pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami, ktoré by sa mohli konať už na začiatku budúceho roka.

Oznámil to dnes zakladateľ M5S, komik Beppe Grillo. "Začali sme energicky diskutovať o našom vládnom programe, budeme pokračovať v rozoberaní ďalších tém a následne si cez internet vyberieme nášho kandidáta na premiéra, vládny tím aj kandidátov na poslancov," napísal Grillo na svojom blogu.

Online hlasovania sa môžu zúčastniť výhradne členovia strany. Samotný Grillo vždy vylučoval, že by mal o post premiéra záujem. O úrad by sa však mohol snažiť len 30-ročný Luigi Di Maio, podpredseda dolnej komory parlamentu a zároveň jedna z vedúcich postáv M5S.

Hnutie piatich hviezd po neúspechu nedeľňajšieho referenda o ústavných zmenách, v dôsledku ktorého sa zo svojho úradu rozhodol odstúpiť premiér Matteo Renzi, vyzvalo na bezodkladné vypísanie predčasných volieb. V tých by M5S muselo súperiť o hlasy voličov s Renziho Demokratickou stranou.

Perspektíva volebného víťazstva M5S vyvoláva obavy finančných trhov, keďže toto protisystémové hnutie presadzuje referendum o to, či Taliansko naďalej zostane členskou krajinou eurozóny. Grillovo hnutie zároveň nateraz odmieta akékoľvek spojenectvo s niektorou zo zavedených strán, čo by mu mohlo skomplikovať snahy o vytvorenie vlády.