Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Talianske ľavicové strany bojkotovali voľbu prezidenta

Pohľad do pléna dolnej komory talianskeho parlamentu počas piateho kola hlasovania v Ríme 28. januára 2022. Foto: TASR/AP

Voľba prezidenta sa začala ešte v pondelok, pričom v prvých troch kolách bola na zvolenie potrebná dvojtretinová väčšina hlasov.

Rím 28. januára (TASR) - Poslanci talianskeho parlamentu ani v piatok nezvolili nástupcu úradujúceho prezidenta Sergia Mattarellu. V doobedňajšom piatom kole hlasovania sa ľavicový blok zdržal hlasovania na protest proti kandidátke navrhnutej stredopravicovými stranami. Šieste kolo zlyhalo ešte pred svojím začiatkom, keďže pravica sa v reakcii na predošlý bojkot zo strany ľavice rozhodla nehlasovať, informovala agentúra AFP.

Predsedníčka Senátu Maria Elisabetta Casellatiová, ktorá je členkou strany Vpred Taliansko (Forza Italia) bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, získala v piatok dopoludnia len 382 hlasov, pričom na zvolenie bola potrebná jednoduchá väčšina 505 hlasov z 1009 voliteľov. Ak by bola zvolená, išlo by o prvú ženu na poste hlavy štátu v Taliansku. V tomto kole hlasovania sa 406 voliteľov zdržalo a 46 z 530 platných odovzdaných hlasov získal 80-ročný Mattarella, ktorý však opakovane vylúčil pokračovanie vo funkcii.

Predsedníčka talianskeho Senátu Maria Elisabetta Albertiová Casellatiová počas piateho kola hlasovania v dolnej komore talianskeho parlamentu v Ríme 28. januára 2022.
Foto: TASR / AP


Ľavica kritizovala, že Forza Italia spoločne s protiimigračnou Ligou Severu Mattea Salviniho a krajne pravicovou stranou Bratia Talianska (FdI) sa rozhodli podporiť konzervatívnu političku známu svojím postojom proti interrupciám či zväzkom osôb rovnakého pohlavia. Tento výber nazvali "vážnou chybou".

Stredoľavicová Demokratická strana (PD) a populistické Hnutie piatich hviezd (M5S), ktoré je najväčšou stranou v parlamente, preto hlasovanie bojkotovali. "Riešením je nezávislé meno, na ktorom sa všetci zhodneme," povedal novinárom líder M5S a bývalý premiér Giuseppe Conte.

Za najvhodnejšieho kandidáta sa považoval súčasný predseda vlády Mario Draghi, avšak jeho šance v posledných dňoch klesli pre obavy, že jeho odchod z tohto postu by mohol destabilizovať situáciu v koalícii a dokonca vyvolať predčasné voľby.

Voľba prezidenta sa začala ešte v pondelok, pričom v prvých troch kolách bola na zvolenie potrebná dvojtretinová väčšina hlasov. Ďalšie kolá voľby budú nasledovať i v sobotu.