Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Talianske námorníctvo sa snaží vytiahnuť telá migrantov z vraku lode

Migranti na talianskom pobreží blízko francúzskych hraníc 19. júna 2015, archívne foto. Foto: TASR/AP

Z počtov zachránených a z podmorskej prehliadky vyplýva, že v nákladnom priestore rybárskej lode pašerákov boli natlačené stovky ľudí.

Rím 29. júna (TASR) - Talianske námorníctvo dnes oznámilo, že začalo hlbokomorské operácie zamerané na vytiahnutie tiel zo stroskotanej lode s migrantmi, ktorých pri nešťastí z 18. apríla zahynulo až 800. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Taliansky premiér Matteo Renzi sa zaviazal, že Taliansko urobí všetko, čo je v jeho silách, aby vytiahlo telá z vraku na dne mora. Z počtov zachránených a z podmorskej prehliadky vyplýva, že v nákladnom priestore rybárskej lode pašerákov boli natlačené stovky ľudí.

Loď sa prevrátila 18. apríla, keď sa k nej priblížili záchranári na palube kontajnerového plavidla vo vodách pri pobreží Líbye.

Vrak rybárskej lode leží na dne približne 370 metrov pod morskou hladinou. Námorné sily dnes uviedli, že použijú mínolovku, robotické ponorky, výskumné plavidlo a podporné plavidlo.

Talianska prokuratúra pripisuje stroskotanie lode jej preplneniu a nesprávnemu kormidlovaniu jedným z dvoch pašerákov, ktorí tragédiu prežili.