Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Talianske senátorky žiadajú väčšie zastúpenie žien vo vedeckých radách

Taliansky premiér Giuseppe Conte, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Premiér tiež uviedol, že plánuje požiadať aj agentúru pre civilnú ochranu, aby začlenila aj ženy do svojho vedecko-technického výboru pre riešenie koronakrízy.

Rím 4. mája (TASR) - Taliansky premiér Giuseppe Conte v pondelok vyzval na zapojenie väčšieho počtu žien do výborov, ktoré radia jeho vláde pri zvládaní krízy vyvolanej epidémiou choroby COVID-19, informovala agentúra AFP.

Conte takto reagoval po tom, ako členky talianskeho Senátu apelovali na väčšie zastúpenie žien v rôznych poradných skupinách, ktorých členmi sú prevažne muži.

Premiér Conte následne informoval, že požiada Vittoria Colaa, predsedu výboru povereného vypracovaním plánu obnovy krajiny po karanténe, aby doň prizval aj ženy, ktorých "profesionálne skúsenosti a znalosti budú prínosom a pomocou pre krajinu".

Premiér tiež uviedol, že plánuje požiadať aj agentúru pre civilnú ochranu, aby začlenila aj ženy do svojho vedecko-technického výboru pre riešenie koronakrízy.

Rovnakú žiadosť plánuje Conte predložiť všetkým ministrom, od ktorých chce, aby pri vytváraní rôznych pracovných skupín zohľadňovali rodovú rovnosť.

V samotnej talianskej vláde pritom princíp rovnakého zastúpenia mužov a žien neplatí: hlavné ministerské posty v nej zastáva 14 mužov a osem žien.

Z celkového počtu 320 kresiel v Senáte obsadili ženy v posledných voľbách len 112, čo je 35 percent. Podobná nerovnováha medzi zastúpením mužov a žien je aj v talianskej Poslaneckej snemovni.