Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Talianske tajné služby varovali pred hrozbou terorizmu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Talianske tajné služby varovali pred hrozbou teroristických útokov v krajine.

Rím/Tripolis 27. februára (TASR) - Talianske tajné služby varovali pred hrozbou teroristických útokov v krajine. V ich správe, predloženej dnes zákonodarcom v Ríme, sa spomína potenciálne nebezpečenstvo zo strany džihádistov, ktorí by sa zamiešali medzi ilegálnych migrantov smerujúcich na juh Talianska predovšetkým z Líbye, informovala tlačová agentúra APA.

Podľa expertov sa eskalujúci konflikt v Líbyi môže stať konkrétnou hrozbou pre Taliansko. Navyše sú nepokoje v severoafrickej krajine problematické aj z hľadiska energetickej bezpečnosti Talianska, pretože časť ropy na tamojšom trhu pochádza práve z Líbye.

Tajné služby však osobitne varovali pred novou generáciou džihádistov, ktorá dorastá na starom kontinente a ktorá je dôverne oboznámená s novými informačnými technológiami.

Talianske stredomorské ostrovy ležia iba asi 300 kilometrov od líbyjského pobrežia, preto je logické, že Taliansko má mimoriadny záujem na stabilite v severnej Afrike, a to aj v súvislosti s pretrvávajúcou utečeneckou vlnou, v rámci ktorej už do Talianska dorazili státisíce ilegálnych migrantov.