Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Talianske tajné služby varovali pred možnými teroristickými útokmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hrozbu teroristických akcií považujú za konkrétnu, a to kvôli prítomnosti džihádistov z Islamského štátu v Taliansku a jeho účasti na operáciách medzinárodnej koalície proti IS.

Rím 27. februára (TASR) - Talianske tajné služby varovali pred teroristickými útokmi v krajine. Hrozbu teroristických akcií považujú za konkrétnu, a to kvôli prítomnosti džihádistov z Islamského štátu (IS) v Taliansku a jeho účasti na operáciách medzinárodnej koalície proti IS.

Vyplýva to z obsahu správy tajných služieb, ktorú dnes zverejnili v parlamente v Ríme.

Podľa nej existuje nebezpečenstvo radikalizácie osôb, ktoré sa do Talianska dostali v rámci pretrvávajúcej migračnej vlny a z dôvodu absentujúcich možností integrácie sa môžu cítiť zradené a frustrované. Napriek enormným bezpečnostným opatreniam preto nemožno vylúčiť v budúcnosti veľké teroristické útoky. Medzi najohrozenejšie lokality patrí Rím, respektíve Vatikán ako sídlo pápeža a teda metropola kresťanstva.

Taliansky premiér Paolo Gentiloni vyzdvihol v tejto súvislosti významné preventívne opatrenia tajných služieb a bezpečnostných zložiek. "Pracujeme tvrdo, aby sme našim občanom garantovali vysokú mieru bezpečnosti," vyhlásil a dodal, že viac bezpečnosti nesmie znamenať menej slobody.