Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Talianskeho exministra poslali na štyri roky za mreže

Na snímke Altero Matteoli. Foto: Facebook Askanews

Ako ukázalo vyšetrovanie, na zahraničné bankové účty previedli zainteresovaní celkove okolo 20 miliónov eur spreneverených peňazí.

Benátky 15. septembra (TASR/Teraz.sk) - Na štyri roky za mreže poslal vo štvrtok súd v Benátkach niekdajšieho člena vlády premiéra Silvia Berlusconiho, exministra dopravy a infraštruktúry Altera Matteoliho. Politik, ktorý sa dopustil korupcie v súvislosti s kontroverzne vnímaným projektom hrádze chrániacej Benátky, musí navyše uhradiť pokutu 9,5 milióna eur.

Bývalého prvého muža radnice v Benátkach Giorgia Orsoniho, ktorý čelil žalobe z ilegálneho financovania politickej strany, súd naopak oslobodil. Orsoniho zadržali v súvislosti so škandálom okolo hrádze pred troma rokmi, keď bol ešte vo funkcii starostu.

Ako ukázalo vyšetrovanie, na zahraničné bankové účty previedli zainteresovaní celkove okolo 20 miliónov eur spreneverených peňazí. Z odhalenej "čiernej pokladnice", ktorá sa plnila platbami z falšovaných faktúr a úplatkami, sa financovali politické strany.

Na výstavbe hrádze dlhej 20 km, s ktorou sa začalo v roku 2003, sa podieľalo okolo 50 firiem. S ukončením výstavby celého hrádzového systému v okolí Benátok sa ráta po júni 2018.