Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Dvaja talianski rukojemníci pravdepodobne zomreli pri bojoch v Líbyi

Líbyjský rebel, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Líbyjské bezpečnostné zložky informovali, že v stredu pri razii v skrýši militantov v Sabráte zabili sedem predpokladaných bojovníkov extrémistickej skupiny Islamský štát.

Rím 3. marca (TASR) - Dvaja talianski civilisti, ktorých zadržiavali v Líbyi, pravdepodobne zahynuli pri bojoch v meste Sabráta ležiacom na severozápade krajiny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na talianske ministerstvo zahraničných vecí.

Líbyjské bezpečnostné zložky informovali, že v stredu pri razii v skrýši militantov v Sabráte zabili sedem predpokladaných bojovníkov extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Neskôr zverejnili fotografie zachytávajúce dvoch mužov zo západoeurópskych krajín, ktorí podľa všetkého zomreli tiež pri tomto útoku.

Rezort talianskej diplomacie predpokladá, že môže ísť o dvoch zo štvorice zamestnancov talianskej stavebnej firmy Bonatti, ktorých uniesli vlani v júli neďaleko základne vlastnenej ropnou a plynárenskou spoločnosťou Eni. Podľa Ríma môžu byť obeťami Fausto Piano a Salvatore Failla, overenie ich totožnosti však zatiaľ nie je možné, úrady nemajú prístup k telám.

Miestne Líbyjské brigády bojujú v oblasti Sabráty od minulého týždňa, keď militanti obsadili centrum mesta a odrezali tam hlavy viac než desiatke ich členov.

Sabráta je jedno z mnohých miest, kde sa usadili bojovníci lojálni IS a využívajú politický a mocenský chaos, ktorý v tejto severoafrickej krajine nastal po zosadení niekdajšieho vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011.

Podľa dnes zverejnených informácií talianskeho ekonomického denníka Il Sole 24 Ore vyslalo Taliansko do Líbye "pred niekoľkými týždňami" približne 40 agentov tajnej služby. Pripojiť by sa k nim malo ďalších 50 členov špeciálnych zložiek. Agentúre Reuters sa túto správu bezprostredne nepodarilo overiť.