Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Berlusconi bude čeliť ďalšiemu súdnemu procesu za údajné podplácanie

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi. Foto: TASR/AP

Nový súdny proces, ktorý by sa mal začať 23. novembra, sa bude týkať aj kabaretného speváka Mariana Apicellu.

Rím 16. mája (TASR) - Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi by mal v Ríme čeliť novému súdnemu konaniu za údajné podplácanie svedkov v procese okolo neslávne známych večierkov v jeho vile pri Miláne. S odvolaním sa na stredajšie rozhodnutie vyšetrujúceho sudcu o tom informovala agentúra DPA.

Nový súdny proces, ktorý by sa mal začať 23. novembra, sa bude týkať aj kabaretného speváka Mariana Apicellu. Toho si spoločne s tanečnicami expremiér najímal na svoje nočné večierky. Spevák mal od Berlusconiho zároveň dostať neoprávnené platby v hodnote vyše 150.000 eur.

Ide teda o ďalší súdny proces voči tomuto mediálnemu magnátovi vychádzajúci z aféry známej ako "bunga bunga", ktorá sa točila okolo tanečnice z nočného klubu, Maročanky Karimy El Mahrougovej prezývanej Ruby.

Tá sa zúčastňovala večierkov v Berlusconiho vile v roku 2010, keď bol ešte premiérom; mala vtedy len 17 rokov. Expremiéra pôvodne uznali za vinného z platenia za sex s neplnoletou osobou a zneužívania svojej pozície na zakrytie tejto skutočnosti. Následne bol odsúdený na sedem rokov väzenia. Súd nakoniec rozsudok v roku 2015 zrušil. Platby, ktoré od Berlusconiho dostali svedkovia obhajoby vrátane Apicellu, však stále vyšetruje súd.

Podobným súdnym procesom za údajné podplácanie iných svedkov čelí taliansky expremiér v Miláne i Seine, v stredu prokuratúra vyzvala aj na ďalšie súdne konanie proti Berlusconimu v Turíne.

Okrem toho má súd rozhodnúť, či bude Berlusconi čeliť procesu v juhotalianskom meste Bari. V tomto prípade je expremiér podozrievaný z podplatenia podnikateľa, ktorý mal najímať prostitútky na jeho večierky.

Agentúra DPA pripomenula, že napriek týmto súdnym procesom minulý týždeň Berlusconimu zrušili zákaz zastávať verejný úrad. Milánsky súd stiahol tento zákaz o rok skôr na základe "dobrého správania" expremiéra.

Prokuratúra mala možnosť odvolať sa proti tomuto rozhodnutiu. V stredu však oznámila, že tak neurobí.