Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Taliansky prezident odmietol omilostenie Berlusconiho

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi Foto: TASR/AP Photo

Berlusconi si môže svoj trest odpykať buď v domácom väzení, alebo formou verejnoprospešných prác.

Rím 25. novembra (TASR) - Taliansky prezident Giorgio Napolitano v nedeľu odmietol požiadavku expremiéra Silvia Berlusconiho na jeho okamžité omilostenie a zároveň ho vyzval, aby miernil svoju rétoriku.

Na sobotňajšom podujatí svojej staronovej strany Forza Italia vyzval Berlusconi prezidenta, aby ho okamžite omilostil s tým, že on sám o milosť žiadať nebude, pretože by to bolo pod jeho úroveň. Bývalého premiéra právoplatne odsúdili za daňové podvody a horná komora parlamentu (Senát) rozhodne túto stredu o jeho prípadnom vylúčení.

Napolitano vo svojom vyhlásení zverejnenom agentúrou ANSA označil tón a obsah Berlusconiho vyjadrení za "veľmi závažný a škandalózny". Expremiérovi odporučil, aby rešpektoval štátne inštitúcie a zákony.

Berlusconi si môže svoj trest odpykať buď v domácom väzení, alebo formou verejnoprospešných prác. Aby sa tomu vyhol, začalo sa už v auguste hovoriť o milosti. Napolitano vtedy uviedol, že takúto žiadosť nedostal.

Minulý víkend sa na otázke postoja k potenciálnemu vylúčeniu Berlusconiho zo Senátu rozpadla strana Ľud slobody (PdL). Expremiér žiadal jej odchod z vlády a keď neuspel, znovu založil stranu Forza Italia. Taliansky minister vnútra Angelino Alfano so svojimi prívržencami založil nová stredopravú formáciu Nový pravý stred (Nuovo Centrodestra), ktorá podporuje vládu premiéra Enrica Lettu.