Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Bývalý šéf mafie Riina nebude v domácom väzení

Ilustračné foto Foto: TASR

V odôvodnení rozhodnutia súd v Bologni uviedol, že chorému S. Riinovi, ktorý je v špeciálnom oddelení nemocnice v Parme pre väzňov,nie je možné poskytnúť kvalitnejšiu starostlivosť a pomoc.

Rím 20. júla (TASR) - Súd v talianskom meste Bologna v stredu rozhodol, že bývalý boss sicílskej mafie Cosa Nostra Salvatore "Toto" Riina, ktorý si odpykáva doživotný trest odňatia slobody, by nemal byť premiestnený do domáceho väzenia, napísala agentúra DPA.

V odôvodnení svojho rozhodnutia súd v Bologni uviedol, že ťažko chorému Riinovi (86), ktorý je v súčasnosti umiestnený na špeciálnom oddelení nemocnice v meste Parma vyhradenom pre väzňov, "nie je možné poskytnúť kvalitnejšiu starostlivosť a (odbornú) pomoc". Riina údajne trpí závažným ochorením obličiek, mozgu a srdca.

Taliansky kasačný (najvyšší) súd v Ríme požiadal totiž v júni súd nižšieho stupňa aby zvážil, či Riina nemá právo "zomrieť dôstojne" niekde inde ako vo väzení. Žiadosť kasačného súdu okamžite vyvolala vo verejnosti búrku nevôle.

Riina patril takmer dve desaťročia medzi najbrutálnejších a najobávanejších "krstných otcov" sicílskej mafie. Riinu, ktorému sa pripisuje zodpovednosť za viac ako 150 nájomných vrážd, odsúdili asi 20-krát na doživotie. Medziiným mal stáť za likvidáciou bojovníkov proti organizovanému zločinu, sudcov Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina, ale aj za útokmi v Ríme, Miláne a Florencii, pri ktorých v roku 1993 zahynulo desať ľudí.